Liječnici iz Srbije upozoravaju na novu drogu nazvanu "biljni tamjan", 26 osoba završilo u bolnici

Screenshot: Street View

ZBOG posljedica korištenja psihoaktivne supstance poznate kao "biljni tamjan" u Srbiji je od početka godine hospitalizirano najmanje 26 mladih osoba, a posljednji pacijent primljen je u stanju kome, potvrdio je u utorak dr Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu.

"Sinoć je na VMA zbog posljedica korištenja novih droga primljena djevojka iz Pančeva, koja je bila u komi", rekao je dr Jovanović za Radioteleviziju Srbije (RTS) i pozvao roditelje da kontroliraju ponašanje i postupke svoje djece.

Ne zna se što sve točno sadrži mješavina

On je objasnio da "biljni tamjan" nema veze s pravim tamjanom, koji se koristi na bogosluženju u crkvama te da je riječ o pogrešnom kolokvijalnom nazivu za mješavinu raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, ali su sada prskane sredstvima koja djeluju na organizam slično kao kanabis, ali mnogo jače.

Jovanović je naročito upozorio da je opasnost utoliko veća jer se ne zna što sve točno sadrži mješavina i u kojim su omjerima pomiješane biljne supstancije, naglašavajući da svi moraju pridonijeti sprječavanju zloporabe novih droga. Mladi koji su potražili pomoć na VMA žalili su se na vrtoglavicu, lupanje srca, ubrzan rad srca i povišen tlak.

"Novi narko-hit" u Srbiji se, po tvrdnjama Tržišne inspekcije koje prenose beogradski mediji, navodno uvozi iz Hrvatske i porijeklom je iz Nizozemske, a izaziva i drhtavicu, mučninu, gubitak svijesti, povraćanje i oduzetost ruku i nogu.


"Tek kada institucije službeno proglase da je ‘biljni tamjan’ droga, uvoz u zemlju bit će zabranjen", potvrdili su iz Tržišne inspekcije koja kaže da ne može zabraniti prodaju ove biljne smjese koja se pod imenom "Sharp" prodaje po cijeni od oko 11 eura, a sadržaj vrećice izgledom podsjeća na marihuanu.

Analize su u tijeku

"Reagirat ćemo čim dobijemo obavijest da trebamo povući ‘biljni tamjan’ s tržišta. Tu odluku moraju donijeti MUP Srbije i Sanitarna inspekcija, zadužena za kontrolu biljaka", rekli su u Tržišnoj inspekciji.

U tijeku su analize temeljem kojih bi "biljni tamjan" mogao biti označen kao narkotik.

Beogradski mediji objavili su da je nedavno u Zagrebu jedan petnaestogodišnjak preminuo od predoziranja sličnom supstancom. Riječ je petnaestogodišnjaku koji je, kako su javili hrvatski mediji, umro u ulazu zgrade u centru grada neposredno nakon konzumiranja tzv. sintetičke droge. Mediji su prenijeli da je dječak preminuo od konzumiranja aromatične mješavine sintetičkih sastojaka pod nazivom Galaxy, koju je kupio u jednom zagrebačkom 'smartshopu', koji je policija odmah zapečatila. Galaxy, kao i Spice, Solar i Atomix mogu se legalno kupiti jer su deklarirani kao osvježivači zraka, soli za kupanje ili gnojivo za biljke, riječ je zapravo o jakoj sintetičkoj drogi čiji je učinak sličan onom THC-a, ali puno jači i s produljenim djelovanjem, što povećava opasnost od smrtnog ishoda zbog konzumiranja ovih supstanci.

Pročitajte više