"Linić ne govori istinu: Od stambene štednje proračun je dobio 3,4 milijarde kuna, a ne samo 2!"

Foto: Hina

ODBOR za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka priopćenjem je reagirao na izjave koje je ministar financija Slavko Linić posljednjih dana davao vezano uz sustav stambene štednje u Hrvatskoj. "Rezultate stručne studije koju je sam naručio prvo nije uopće prihvaćao, a sad ih uporno pogrešno predstavlja javnosti", kažu iz HUB-a te dodaju da ministar Linić svojim nakanama ugrožava sustav stambene štednje u Hrvatskoj...

Iz Odbora za stambenu štednju ističu kako je netočna izjava ministra Linića kako je dosad za poticaje stambenim štedišama osigurano više od dvije milijarde kuna, već je točan iznos od 3,4 milijarde kuna s kojima je sustav stambene štednje pridonio proračunu. Isto tako se ističe kako je netočna, a pogotovo nepotpuna tvrdnja da 90 posto stambenih štediša ima vlastitu nekretninu.

Štediše nisu bogati ljudi!

"Prema studiji Instituta za javne financije štediše stambenih štedionica žive u uvjetima lošijim od prosjeka, a 71 posto ih živi u nekretninama izgrađenim prije više od 35 godina. Štediše stambenih štedionica evidentno nisu bogati ljudi, što opovrgava i ministrovu izjavu da bi poticajima 'onome tko je bogat još dodavali'. Mjesečno za stambenu štednju, najdugoročniju u financijskom sustavu, izdvajaju u prosjeku 300 kuna", ističe se u priopćenju iz HUB-a.


Također se kaže kako je do sada odobreno gotovo 6 milijardi kuna kredita uz fiksnu kamatu, a čak i udio kredita za gradnju u sustavu stambenih štedionica konstantno raste. "Neprimjereno je da ministar Linić uspoređuje smanjivanje plaća zaposlenima i poticaje za stambenu stednju. Naime, upravo putem sustava stambene štednje osigurava se gospodarska aktivnost u kojoj sudjeluju tisuće zaposlenika u financijskom, nekretninskom i građevinskom sektoru. Ukidanje poticaja za stambenu štednju, kako predlaže ministar Linić, imalo bi za posljedicu povećanje broja nezaposlenih za oko 4.000, te smanjenje BDP-a za oko 0,17%", kaže se u priopćenju.

Iz Odbora za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka ističu kako stambene štedionice i dalje stoje na raspolaganju za razgovor oko unaprijeđenja sustava i povećanje njegove efikasnosti. "Sve smo resurse stavili u funkciju pokretanja građevinskog sektora i rast hrvatskog gospodarstva", zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje Zdravko Anđel, predsjednik Odbora stambenih štedionica pri HUB-u.

Pročitajte više