Linićev prijatelj skinuo masku: Petrol ne zanima grijanje Splićana, već benzinska crpka Prometa!

Foto: Goran Kovačić/Pixsell,Index

U GADNU se gabulu uvalio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Jučer mu je u posjet stigao direktor Petrola Jozo Kalem, bliski prijatelj ministra financija Slavka Linića, već prozivan po medijima zbog gradnje benzinske postaje na vrlo opasnom mjestu na riječkoj obilaznici.

Kalem i Baldasar trebali su dogovoriti detalje oko Petrolove ponude za centralno grijanje, no ispalo je da Petrol zapravo nikada nije ni bio ozbiljno zainteresiran za grijanje, već za benzinsku crpku javnog prijevoznika Prometa u Hercegovačkoj ulici. 

Pravna bitka na vidiku: Petrol obustavlja isporuku goriva Prometu?

Petrol je na natječaju Prometa dobio opskrbu gorivom, no do jučer, kako čujemo, nisu isporučili ni kapi. Kalem je ultimativno zatražio da mu Grad Split proda ili iznajmi benzinsku postaju.

Gradonačelnik Baldasar za to nije htio ni čuti, jer želi da pumpa ostane u vlasništvu Grada ili Prometa. Benzinska postaja nalazi se na strateškom mjestu i siguran je izvor prihoda tako da Baldasaru ne pada na pamet da je proda ili iznajmi Kalemu, pogotovo u situaciji kada Promet jedva spaja kraj s krajem. Osim toga, smatra da bi jedan takav potez sa sobom nosio elemente štetnog ugovora i kaznenu odgovornost.

Crpku je, inače, posljednjih godina držao Jadranmont, koji je za Promet dosad nabavljao gorivo, no već se pisalo po medijima kako ugovor nije bio povoljan jer nije bilo rabata unatoč pozamašnoj količini goriva.

Baldasar: Ne dolazi u obzir da prodam pumpu

Kako čujemo, bliski prijatelj ministra Linića, nije bio oduševljen ovakvim otporom gradske vlasti pa je onda najavio kako neće isporučiti gorivo Prometu. Baldasar se nada da će nekako premosititi ovaj problem s dobavom goriva, ali mu je sasvim jasno da od pregovora oko centralnog grijanja neće biti ništa.

"Petrol nas je tjednima zavlačio, a danas je konačno postalo jasno da im grijanje i nije bilo interesantno, već benzinska crpka Prometa. Ja sam to odlučno odbio. Ne dolazi u obzir da dajemo tu crpku u najam ili da je prodajemo. Što se isporuke goriva tiče, Petrol je tu preuzeo obaveze i ne može samo tako odmahnuti rukom na to", kazao nam je jučer Baldasar.

Idući tjedan sastat će se s grupom građana koja se organizirala ne bi li preuzela toplanu na Spinutu, no nema nikakve sumnje da gazda Petrola i blizak prijatelj ministra financija nije rekao svoju posljednju. Index će pratiti razvoj situacije i redovno izvještavati.  

Pročitajte više