Lorencin: Srpanjska rupa nas prati već 40 godina, to nije razlog rebalansa proračuna

Foto: Hina

"TURIZAM neće biti razlog za rebalans proračuna", poručio je ministar turizma Darko Lorencin u emisiji RTL Danas.

Podsjećamo, ministar financija Boris Lalovac ranije je izjavio da je turistička sezona podbacila, zbog čega nam je potreban rebalans proračuna. Lalovac je indirektno prozvao Lorencina, kazavši da je sezona podbacila zbog lošeg vremena, ali i slabo vođene turističke politike.

"Izjave koje su se pojavile u medijima su izvučene iz konteksta. Kolega Lalovac je govorio o fiskalizaciji. Što se tiče prihoda od turizma, u prvih pet mjeseci ove godine imali smo 15 posto veće prihode", kaže Lorencin.

Resorni ministar tvrdi da je sezona dobro pripremljena od strane nadležnog ministarstva i Hrvatske turističke zajednice. "Pet modela udruženog oglašavanja dobro funkcionira. Upravo sada se sprema reklamiranje postsezone", izjavio je Lorencin.

Ranije je Lorencin izjavio da je za lošije turističke rezultate u srpnju odgovorna "srpanjska rupa". Zamoljen da pojasni taj termin, koji je građanima do sada bio u potpunosti nepoznat, Lorencin kaže da se ne radi ni o čemu novom.

"To je jedna pojava koja nas prati zadnjih 40 godina koliko turizam kod nas i postoji. To je splet određenih okolnosti i stanja kada određene lokacije imaju pad posjećenosti. No, treba pričekati sve podatke do kraja mjeseca. Krajem tjedna izići ćemo s potpunim rezultatima, mjerljivima podacima. Onda ćemo vidjeti da postoje i srpanjski rekorderi, ali, naravno, bit će i minusa, ali za njih postoje objektivni razlozi. A postoje i razlozi i za koje smo odgovorni mi sami", kaže Lorencin.

Pročitajte više