Lorencin na vježbi HGSS-a: Ministarstvo turizma pomaže spašavateljima s dva milijuna kuna

Foto: Hina

MINISTAR turizma Darko Lorencin i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić potpisali su danas u Slunju Sporazum o materijalnoj potpori HGSS-u, čiji su pripadnici iz Karlovca i Ogulina u Rastokama izveli zahtjevnu vježbu spašavanja kajakaša iz brze vode.

Nakon vježbe ministar Lorencin je istaknuo kako je HGSS jedan od najboljih turističkih proizvoda, što je razlog da u posljednjih 11 godina redovito od Ministarstva turizma dobija financijsku potporu.

Ovogodišnja je dvostruko veća od prošlogodišnje, te iznosi dva milijuna kuna.

Jedan će milijun biti utrošen na redovite, odnosno uobičajene aktivnosti i potrebe, a jedan je milijun namjenjen za projekt “Tour de Croatie", na temelju kojeg će se iduće godine iz fondova Europske unije pokušati dobiti sredstva za ujednačivanje spasilačkih službi diljem Hrvatske i dizanja usluge na još višu razinu.

Prizmić je istaknuo kako je cilj HGSS-a da boravak turista u Hrvatskoj bude na maksimalno siguran način.

Voditelj HGSS-ovog Odjela za spašavanje na vodi Josip Granić rekao je da je njihova uobičajena aktivnost dežurstvo na rijekama kada se održavaju raftinzi ili natjecanja s raznim plovilima. Dodao je kako nije rijetkost da se nekome kajak prevrne pa HGSS-ovi spašavatelji redovito provode aktivnosti poput današnje vježbe, ali u realnim situacijama izvlačenja i natjecatelja i plovila.

Posljednji dramatičan slučaj pravog spašavanja na Rastokama, na istom ovom kanjonu Korane gdje je danas održana vježba, bio je u travnju prošle godine.

Pročitajte više