Lovrić Merzel se brani od optužbi za korupciju, prijatelji u SDP-u šute

Foto: Hina

KUMA ministra financija Slavka Linića, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, jutros je komentirala Uskokovu istragu oko financiranja privatnih proslava novcem županije. Podsjetimo, istražitelji Uskoka terete je da je svoje rođendane i rođendane članova obitelji, kao i druge privatne domjenke, organizirala u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u Sisku te županiju oštetila za 182.000 kuna, a Hrvatske šume za 9.600 kuna.

"Ovo smo svi očekivali. Neka se odradi sve do kraja. Ja sam tu da dam čvrste argumente koji će sigurno oboriti ovo što je navedeno. Neka se sve odradi kako treba. Za mene to nije bilo nikakvo iznenađenje jer su optužbe bile monstruozne", kazala je Lovrić Merzel te dodala: "Iskoristit ću svoje pravne mogućnosti i žalit ću se. Naravno da ću se pripremiti i da ću dati sve svoje vrlo čvrste odgovore na ono što se sada iznosi. Ne osjećam se krivom".

Kako prenosi lokalni Portal53.hr, Merzel je dodala kako situacija nije jednostavna: "Nije nikome, ni vama, ni meni ni mojoj obitelji. Kraj je onda kad je kraj, kad se stavi točka na i, a vjerojatno po ovom će se to vrlo brzo učiniti i napraviti i mislim da ne trebamo niti iz jednog razloga ometati istragu ni ono što će oni dalje učiniti. Jako je daleki put od istrage do presude".

"Zašto bi me priveli?"

Na pitanje novinara je li moralno da netko privatne proslave plaća županijskim novcem, županica je postavila protupitanje je li moralno da netko iznosi laži i neistine te da budu u teškom sukobu interesa. "Ne želim ometati istragu, pokazat će se što je moralno, a što nije moralno. Mislim da svi još malo trebamo imati strpljenja", poručila je Lovrić Merzel.


Sisačko-moslavačka županica prokomentirala je i mogućnost uhićenja. Kazala je kako razumije veliku želju pojedinaca da se tako nešto dogodi. "Vidimo da pravna država funkcionira, radi svoje. Zašto bi me priveli? Onoga trenutka kada me pozovu na razgovor, a sigurno da hoće, kao i svaki drugi građanin ja ću se odazvati i reći ono što ja imam. Budite sigurni da imam prave razloge i čvrste argumente", kaže Lovrić Merzel, koju Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i zlouporabu položaja i ovlasti u poticanju.

SDP šuti

Nakon što je Uskok objavio da zbog korupcije istražuje županicu Lovrić Merzel, komentar ovog slučaja zatražili smo od SDP-a i predsjednika Ive Josipovića.

Lovrić Merzel je, naime, kumski vezana s istaknutim članovima SDP-a Slavkom Linićem i Mirandom Mrsićem, a Ivo Josipović joj je prijatelj. Svi oni nazočili su njenim proslavama, a na svadbi su joj bili i Zoran Milanović i Milanka Opačić.

S obzirom da su upravo rođendani i svadba, prema Uskoku, pod istragom zbog sumnji da ih je Lovrić Merzel plaćala županijskim novcem, od SDP-a i Josipovića tražili smo komentar ove istrage.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nije prisustvovao rođendanskom domjenku županice Sisačko-moslavačke županije u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma ili bilo kojem državnom ili javnom objektu", odgovor je kojeg smo dobili iz Josipovićevog ureda. Iz SDP-a nisu odgovorili na naš upit.

Leko i Ostojić o slučaju Lovrić Merzel: Institucije moraju biti autonomne


Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, upitan hoće li istraga protiv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel naštetiti ugledu stranke, rekao je da se SDP zalaže, bez obzira o kome se radi, za poštivanje načela autonomije i nezavisnosti institucija koje rade svoj posao, te načela nevinosti sve do okončanja tog posla.

"Ne bih špekulirao kada je riječ o takvim stvarima", istaknuo je Leko nakon promocije Hrvatskog biografskog leksikona, ponovivši da vjeruje u dva načela - neovisnost i autonomno djelovanje Državnog odvjetništva, te nevinost dok institucije ne završe svoj posao.

O istom slučaju novinari su na okruglom stolu o zdravstvenom turizmu pitali i ministara zdravlja Rajka Ostojića za kojega je to, kako je rekao, predmet Uskoka. Po njemu dostupnim informacijama, kaže, Uskok je jučer pod inicijalima dao početni nalaz istrage. "Uvjeren sam da će ta istraga završiti što je moguće prije, radi Marine Lovrić Merzel, javnosti i same stranke", rekao je Ostojić.

Upitan kako unutar stranke komentiraju taj slučaj, istaknuo je da unutar stranke do kraja moraju biti vjerodostojni, odnosno da Uskok, dok radi svoj posao, mora biti autonoman.

Uskok je jučer izvijestio da je pokrenuo istragu protiv županice, zbog sumnje da je u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u šumi Brezovici organizirala privatne i druge proslave te tako županijski proračun oštetila za najmanje 182 tisuće kune. Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg voditelja sisačke podružnice Hrvatskih šuma Zvonka Rožića.

Pročitajte više