MOL: Vlada RH manipulira medijima, Ministarstvo gospodarstva: Nismo objavili transkripte

Foto: Hina

HRVATSKA vlada nas je izigrala, tvrdi mađarski MOL. Mađari su oštro reagirali na objavu detalja sa sastanka pregovora o Ini u hrvatskom tisku.

Informacije koje su se pojavile u medijima, prema kojima hrvatska strana pokušava osporiti dioničarski ugovor Vlade RH i MOL-a vezano za upravljačka prava nad Inom pozivajući se na koruptivne radnje Ive Sanadera, nepotpune su, tvrdi MOL.

Ministarstvo gospodarstva: Nismo objavili transkripte

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je danas da najoštrije odbacuje navode MOL-a kako je transkripte pregovora u medijima, između Vladinog tima i MOL-a oko budućnosti Ine, objavilo to ministarstvo, a bez odluke Vlade Republike Hrvatske u čije ime se pregovori vode.

"Najoštrije odbacujemo navode MOL-a kako je transkripte pregovora u medijima objavilo Ministarstvo gospodarstva, a bez odluke Vlade Republike Hrvatske u čije ime se pregovori vode", ističe se pak u priopćenju tog ministarstva.

"O tonskom snimanju obaviještene su obje strane u pregovorima, a sve tonske zapise pregovora posjeduju oba pregovaračka tima, i Vlade i MOL-a, te je stoga zahtjev MOL-a za objavom transkripata svih dosad održanih sastanaka potpuno deplasiran", naglašavaju iz Ministarstva gospodarstva. Navode da su 'predstavnici MOL-a već su više puta tijekom pregovora narušili povjerenje pregovaračkih strana, posebno medijskim manipulacijama i jednostranim istupima, unatoč drugačijem prethodnom dogovoru pregovaračkih timova'.


"Pregovarački tim Vlade Republike Hrvatske na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom nastavit će voditi pregovore o budućnosti INA-e u najboljoj vjeri i s ciljem zaštite interesa INA-e i njezinih zaposlenika, kao tvrtke od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, a sve u skladu s Okvirom za pregovore Vlade RH", završava priopćenje.

MOL: Nedolična i manipulativna praksa hrvatskog Ministarstva gospodarstva

Iz MOL-a tvrde da je informacije u javnost pustilo hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, što nazivaju "nedoličnom i manipulativnom praksom". Objava sadržaja razgovora mađarskih i hrvatskih pregovarača je, kažu iz MOL-a, "neobična poslovna i diplomatska praksa koja predstavlja namjerno kršenje tajnosti pregovora i dodatno potkopava povjerenje".

"Selekcija sadržaja bila je manipulativna na način da su objavljeni samo izvaci iz razgovora koji su izvađeni iz konteksta kako bi se njihovo značenje promijenilo i kako bi se generalnu javnost izložilo propagandi zloupotrebljavajući medije. Zbog toga MOL traži od Ministarstva gospodarstva da javno objavi potpune transkripte svih pet rundi pregovora", poručuje MOL.

Pročitajte više