"Mandela je jedan od rijetkih koji je zadržao moralne vrijednosti i u pobjedi"

Foto: Guliver image/Getty images

NELSON MANDELA, bivši predsjednik Južnoafričke Republike, koji je preminuo u četvrtak u 95. godini života ostat će zauvijek zapamćen kao najpoznatiji borac za ljudska prava, dobitnik Nobelove nagrade za mir, te prvi crni predsjednik Južnoafričke republike.

Vijest o smrti 95-godišnjeg Mandele prokomentirala je za Index Božena Vranješ-Šoljan, profesorica svjetske povijesti novog vijeka, koja je zaključila da takvih ljudi poput Mandele više nema.

On je kaže, ostavio neizbrisiv trag u povijesti zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj borbi protiv apartheida i za slobodu naroda.

"Njegovo postignuće je trajno. Žrtva koju je on podnio je dosad nezabilježena", rekla je profesorica s Filozofskog fakulteta.

"Ostaje kao moralna činjenica 20. stoljeća"

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je najvažnije od svega to da je Mandela jedan od rijetkih pobjednika koji su zadržali svoje moralne i političke vrijednosti i u pobjedi, dodajući kako se pobjednici inače često nakon pobjede ponašaju kao oni koje su prije napadali.

"Pokazao je da se jedna ideja multirasnog društva uz pomoć sankcija izvana može izvesti na relativno pristojan način. On će prije svega ostaje kao moralna činjenica 20. stoljeća, a ne kao povijesna", rekao je Puhovski.

Uz to kaže, Mandela je čovjek koji se znao povući kad je bilo vrijeme. Mogao je, dodaje, biti predsjednik još deset godina, ali se povukao jer je zaključio da je star, iako su mlađi kojima je prepustio mjesto bili daleko ispod njegovog nivoa.

Uzor svim ostalim borcima za mir

Mirjana Mikić iz Centra za mirovne studije za Mandelu kaže da je prije svega bio veliki čovjek koji je učinio veliku stvar u izuzetno teškim trenucima.

Ističe kako se tragovi njegovog rada  i dan danas vide, te da je situacija nešto bolja, dok će se kaže, njegova ideja mira zasigurno prenositi na druge. Dodaje kako je ostavio veliki utjecaj na druge borce za mir.

"Budući da se borio za siromašne, za marginalizirane skupine društva i još k tome život proveo u izuzetno teškim uvjetima, mnogima je bio i biti će uzor. Pomogao je i u procesu suočavanja s prošlošću u Južnoafričkoj republici što je bio njegov veliki plus i svi bi od njega mogli naučiti", rekla je Mirana Mikić.

Pročitajte više