Matematički obračun u Banovini: Baldasar i Kerum nemoćni, HDZ i Marijana Puljak srušili plodouživanje

Foto: Hina

DANAŠNJA sjednica Gradskog vijeća Splita obavezno bi trebala ući u udžbenike matematike u razrednoj nastavi. Zbrajanje, oduzimanje, polovine i cijeli brojevi. Sve je obrađeno danas u svega dva sata koliko je potrajala na momente vrlo žučna sjednica sa samo jednom točkom, tekstom natječaja o plodouživanju.

Prolog

Za podsjetnik, gradonačelnik Baldasar u rujnu je na natječaju namjerio dati plodouživanje stranačkom donatoru Stipi Mađoru, i to na punih 30 godina. Zauzvrat bi ovaj obnovio Turističku palaču, prostor broj 1 na lokaciji ispred ulaza u Dioklecijanove podrume. O modelu kojim će se palača obnoviti, Baldasar nije pitao vijećnike, već ih je doveo pred svršen čin da glasaju o pobjedniku natječaja tj. Mađoru. Nakon što se u priču uključio DORH, Baldasar je povukao ručnu te sa Kerumom dogovorio izlaznu strategiju. Prije no što će se uopće odlučiti o plodouživanju, dogradonačelnica Aida Batarelo spremno je prihvatila amandman Jure Šundova da Grad sam financira obnovu, i to na način da je prije rekla "prihvaćam", nego li je Kerumova desna ruka izložila cijeli sadržaj prijedloga.

Kaznena prijava za stvaranje halabuke

Nakon mjesec dana Baldasar se zapjenio jer je ispalo da bi Grad trebao platiti obnovu puno više od privatnika pa je zaprijetio da će podnijeti kaznenu prijavu za stvaranje halabuke oko Turističke palače. Danas je pred vijećnike stigao tekst natječaja za plodouživanje, i to nakon što je na prošloj sjednici Baldasar progurao plodouživanje na način da je hvatao Kerumove vijećnike po hodniku da glasaju protiv, što je bilo sporedno, jer je puno važnije bilo mu sačuvaju kvorum, što je i ostvareno. 

Matematika se okrenula protiv Keruma i Baldasara

Danas se, međutim, matematika okrenula protiv Baldasara i Keruma, koji je jučer rekao da su bili protiv plodouživanja prije, pa će biti i sada. Nije sporno. Samo je bilo pitanje koliko će Kerumovih vijećnika glasati protiv. Što ih je manje, to će biti lakše sačuvati Baldasaru većinu i prolazak plodouživanja. No, formula ima i svoju lošu stranu, a to je da sa manje vijećnika HGS-a, HDZ i Marijana Puljak mogu lakše isprovocirati prekid sjednice zbog nedostatka kvoruma, što se u konačnici i dogodilo.

Kada je predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković dao točku na glasanje, sjednicu su napustili HDZ-ovci i vijećnici Marijane Puljak te je u vijećnici od Kerumovih ostao jedino Mario Sičić. U susjednoj sobi bili su vijećnici Marija Mladineo i Dražen Delić. Došlo je do pat situacije. U slučaju da se vrate u vijećnicu, vratili bi se i HDZ-ovci i vijećnici Marijane Puljak, a kako su svi protiv, Baldasar bi bio preglasan.

Ni don Ivan nije pomogao

Ništa se u tom trenu nije dalo napraviti, a Baldasaru čak nije ni pomoglo što je ruke došao dati don Ivan Grubišić, koji bi ili potpuno ili u pravilu redovito izbijao u popodnevnim satima nakon pauze za ručak.

Ne zna se gdje je završio zagovornik Stipe Mađora Damir Ćosić Roda, koji je inače u bloku s HDZ-om, ali je strastveno branio i Baldasara i Mađora. Neki su ga vidjeli u gradonačelnikovoj sobi, no očito je nešto pošlo po zlu kada se nije stavio na raspolaganje. Premda je bio za plodouživanje, danas nije bilo ni Igora Boraske. 

Baldasar je, kako čujemo, teško primio današnji rasplet matematičkog natjecanja u Banovini. Vjerojatno će opet optužiti za opstrukciju i destrukciju. Najavio je kako će sjednice sazivati svaki tjedan dok mu plodouživanje ne prođe. Ne zna se čemu tolika fiksacija. Ispada da je plodouživanje biti ili ne biti za Baldasara. 

 

 

 

Pročitajte više