Matijašević: Nisu normalni oni koji su protiv izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Foto: Dragan Matić/Cropix

PODRŠKA Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da izmjene Zakon o poljoprivrednom zemljištu o kojem se u Saboru vodi burna rasprava, došla je od Hrvatske udruge sindikata. Čelnik HUS-a Ozren Matijašević ističe kako su promjene nužne, ali uz neke uvjete...

"Da se u kontrolnim mehanizmima ispunjavanja preuzetih obaveza u slučaju dobivanja koncesije uključe seljačke udruge i tijela jedinica lokalne uprave, kako bi se spriječile nezakonitosti i spekulacije koje su do sada bile prisutne", rekao je Matijašević.

HUS zahtjev za izmjenom postojeće zakonske regulative temelji na, kako kažu, sadašnjem stanju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Većina poljoprivrednog zemljišta je zapuštena, a u robnom deficitu s inozemstvom u velikoj mjeri sudjeluju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u čemu prednjače voće i povrće.

"Žalosna je činjenica da one regije koje imaju najveći potencijal što se tiče poljoprivrednog zemljišta istovremeno imaju i osjetno veću stopu nezaposlenih", izjavio je Matijašević.

Penalizacija u slučaju pokušaja prenamjene zemljišta treba biti veća nego što to predviđa zakonski prijedlog, a Matijašević ne razumije one koji se protive ovim izmjenama.

"Svi oni koji se protive izmjenama nisu, najblaže rečeno, normalni", rekao je Matijašević i dodao:

"Ovo je prevažno pitanje. Poljoprivredno-prehrambeni sektor treba biti zamjetan faktor u industrijskoj strategiji koja treba ugledati svjetlo dana čim prije kako bi uopće mogli aplicirati za sredstva iz europskih fondova. U tom smislu političari se trebaju odmaknuti od dnevno-političkih prepucavanja i raditi u interesu hrvatskog društva i hrvatskih građana", zaključio je Matijašević.
 

Pročitajte više