Medicinski tehničar u Londonu: Radi Hrvatske gubim 700 funti mjesečno i prijeti mi otkaz

Foto: Shutterstock

"MOJE ime je Alexander Hess. Rođen sam 10. kolovoza 1985. u Rijeci. Imam osam godina osnovne škole, četiri godine srednje medicinske škole i jednu godinu stručnog usavršavanja. U Hrvatskoj nosim odobrenje za samostalni rad kao medicinska sestra – medicinski tehničar. Kao medicinska sestra – medicinski tehničar sam radio poslove u sali, anesteziji, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sanitetskom prijevozu i hitnoj službi te na kraju na kardijalnoj kirurgiji.

Izuzev rada u primarnoj zdravstveno zaštiti, stalno sam obavljao odgovorne i delikatne poslove. Opisi poslova koje sam obavljao su razni, pa tako osim ‘standardnih’ poslova sestre sam vodi edukacije sestrama i liječnicima, vodio ispostavu Zavoda za hitnu medicinu te radio na zatvorenom, otvorenom, na zemlji u zraku (helikopter). Nemam tri godine rada bez prekida radi neefikasnosti službe ljudskih resursa KBC-a Rijeka.

Moji roditelji su proveli dio svoje mladosti u Londonu, živjeli i radili te se vratili u Rijeku osnovati obitelj. Danas sam ja u Londonu, u potrazi za iskustvom, znanjem i prilikom za profesionalni pa tako i osobni napredak.

"Iz siromašne sam obitelji, u Hrvatskoj nemam mogućnosti za nešto bolje"

Iz siromašne sam obitelji i možda je to razlog zašto težim nečem boljem, jer u Hrvatskoj za to nisam vidio ni mogućnost.

U ljeto 2014. apliciram za registraciju kao medinska sestra – medicinski tehničar pri NMC (Britanska komora medicinskih sestara) u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na samome početku sam naveo kako za provođenje forme, NMC upućuje zahtjev Hrvatskoj komori medicinskih sestara da se očituje da li moja edukacija zadovoljava EU Direktivu", započeo je priču Alexandar Hess.

Međutim tad mu kreću problemi s registracijom koji traju od listopada 2014. godine. Tad je u NMC stigla neispravna potvrda HKMS o njegovom statusu.

Iz HKMS je dobio odgovor da ne može samostalno raditi već isključivo kao dio tima. U NMC šalju dopis HKMS-u i Ministarstvu zdravlja tražeći pojašnjenje, a Hess ističe kako nikakav odgovor nisu dobili do ožujka 2015.

Nebrojeno puta je dodaje, pisao u zvao u HKMS i Ministarstvo, samo da bih kaže, bio ignoriran od strane Komore te dobio krive potvrde iz Ministarstva. Tek je 25. veljače 2015. vodio razgovor s pravnicom i predsjednicom Komore uz prisustvo sindikalnog predstavnika.

U pregovorima s EU zakinuto 28000 sestara iz Hrvatske

"Ja nisam bila na pregovorima, ja nisam u njima sudjelovala, u pregovorima je zakinuto preko 28000 sestara iz Hrvatske jer na pregovorima sa EK nije dogovoren ‘bridging’ kao sto su to imali Poljaci, Bugari i Rumunji. Vidite da oni imaju svoj članak u Direktivi. Mi za medicinsku sestru – tehničara nismo dogovorili ništa", rekla je u svom uvodu predsjednica HKMS, Dragica Šimunec te nastavila kako se u Direktivi tek spominje medicinska sestra opće njege te da sam ja, i druge sestre s titulom medicinske sestre općeg smjera svrstani u nižu kategoriju", rekao je Hess.

Dodaje kako je NMC-a napokon dobio odgovarajući potvrdu za njega iz HKMS, no ubrzo su iz NMC-a poslali HKMS-u zahtjev za pojašnjenjem zbog čega je on dobio adekvatnu potvrdu, a drugi Hessovi kolege iz Hrvatske koji žele raditi u Velikoj Britaniji opet "vokacijsku" dozvolu kojom im se ne dozvoljava samostalan rad.

"Iz Ministarstva zdravlja također kažu da HKMS navodima o kompetencijama medicinskih sestara postavlja zapreke medicinskim sestrama, građanima RH koji žele ostvariti svoja građanska prava kao građani EU”. Iz svega spomenutog ću najkraće zaključiti. Moje školovanje je započelo prije nego li je itko spomenuo procese zdravstvene njege, termine planiranja i provođenja zdravstvene njege ili postojanje Komore. Puno "viših" sestara sa dvogodišnjom je priznato kao one sa trogodišnjom višom školom, a kasnije sve skupa priznate kao prvostupnice i to se definiralo kao "stečena prava". Sestre sa završenom srednjom školom koje su završile školovanje prije 1991. su zahvaljujući stečenim pravima priznate kao srednje sestre općeg smjera. Danas, kad je Hrvatska članica EU, iz srednje škole izlaze medicinske sestre opće njege, a s njima nisu poistovjećene medicinske sestre općeg smjera", rekao ej Hess.

"Što duže čekam na registraciju više mi prijeti otkaz"

Radi pozicije u kojoj se nalazi, kaže kako mu je najjednostavnije tužiti HKMS i Dragicu Šimunec te Ministarstvo Zdravlja i da sudskim putem dobije tražene potvrde i financijsku odštetu koju je pretrpio i trenutno trpim, to je oko 700 funti mjesečno te svaki dan sto duže čeka za svoju registraciju je dodaje, bliže otkazivanju ugovora o radu.

"Da je rad Komore neozbiljan su shvatili u drugim zemljama Europske Unije pa je tako, prema posljednjim novostima iz Britanske Komore NMC, sva komunikacija sa tijelima Republike Hrvatske prekinuta dok ne dobiju očitovanje britanskih ministarstava zdravlja i vanjskih poslova na temu suradnje Hrvatske i Komore koje prema njima nije sukladno pozitivnim pravilima, propisima i Zakonima Europske Unije. Još od pregovora RH za članstvo u EU je poznato da UK nema pozitivni stav o RH, a sa ovime se samo dodaje ulja na britanski plamen", kaže Hess.

Ovo otvoreno pismo je kaže, napisao u posljednjem pokušaju za ostvarivanjem svojih prava u RH i EU mirnim putem.

HKMS samo proslijedila dopis upućen Britanskoj komori sestara

"Svaki idući korak može jedino preko sudova. Sve jer jedino što želim jest priznavanje moje profesije, moga znanja i škole te u konačnici registracija pri NMC. Mi smo mala zemlja, od možda jedva 4 milijuna ljudi, ali imamo vise udruga, komora i sindikata od Ujedinjenog Kraljevstva - a samo u Londonu ima tri puta vise ljudi od stanovnika RH.

Moja borba je počela kao osobna stvar, kao borba mene jednoga protiv sustava koji je kao trulo voće koje ne pušta svoje stablo nego ga polako uništava. Moje mišljenje po strani, ali objektivno je reći da je to voće HKMS koja uz resorna ministarstva treba snositi najveću odgovornost za loše planiranje obrazovanja sestara, kompetencije, ugled i u konačnici priznavanje medicinskih sestara u zemlji i inozemstvu; bez obzira na radno mjesto, razinu obrazovanja i iskustvo.

Mi smo takva kultura, dok nas se nešto osobno ne dira se nećemo miješati, ali to je samo jedan od razloga što je naše društvo kakvo je. Nitko ne gleda širu sliku, nitko ne gleda budućnost - političari gledaju svoje 4 godine, Dragica Šimunec gleda svoje dvije godine do mirovine, državni djelatnici ne motivirani uglavnom ne rade ništa više od neophodnog. Pati građanin, patimo svi mi", rekao je Hess.

Ministarstvo: Imat ćemo sastanak o izdavanju potvrda medicinskim sestrama

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara umjesto dogovora na pitanja vezano za problematiku koju je naveo Hess, samo su nam proslijedili njihov dopis NMC u kojem stoji kako je Hess dobio potvrdu da je medicinska sestra/tehničar, da je morao završiti stručno usavršavanje u trajanju od godine dana i potom polagati državni ispit.

S druge strane u Ministarstvu zdravlja su nam odgovorili da su danas primili otvoreno pismo Alexandra Hessa te da su prošlog tjedna dogovorili sastanak koji će se održati sutra, u utorak, na kojem će sudjelovati predstavnici inicijative sestara koja je zatražila rješavanje problema priznavanja inozemnih kvalifikacija, HKMS i Ministarstva zdravlja, s temom izdavanja potvrda o stečenim pravima medicinskih sestara.

Pročitajte više