Merkel: Građani nikad više neće morati spašavati banke od kolapsa

Foto: FAH

"GRAĐANI više nikad neće morati spašavati banke od kolapsa", obećala je njemačka kancelarka Angela Merkel na summitu G20 u Australiji.

Članovi G20 dogovorili su pojačani nadzor i regulaciju nad velikim financijskim institucijama koje će, obećavaju svjetski lideri, iz budućih problema spašavati isključivo investitori, a nikako građani.

Lideri zemalja G20 potpisali su i sporazum kojim se obvezuju na reforme koje bi njihov kumulativni gospodarski rast trebao povećati za dodatnih 2,1 posto do 2018. godine.

"Ova će mjera dodati više od dva bilijuna dolara globalnoj ekonomiji i stvoriti milijune radnih mjesta", poručili su lideri zemalja G20.

Zemlje članice G20 obećale su i da će se zalagati za infrastrukturne projekte, u koje, kako su zaključili, do 2030. godine treba uložiti čak 70 bilijuna dolara, a sve ne bi li se povećala produktivnost. Zemlje članice G20 obećavaju da će srezati nepotrebnu birokraciju kako bi olakšale privatne investicije, ali i da će u infrastrukturu država kroz kapitalne projekte ulagati jednako koliko i privatnici.

"Gospodarski rast kojeg ćemo generirati osjetit će se u čitavom svijetu, ne samo u zemljama G20", obećao je Tony Abbot, australski premijer i domaćin summita.

Pročitajte više