Merkel pozvala zastupnike CDU-a da glasuju "za" Grčku

Foto: Hina

NJEMAČKI parlament glasuje u petak o produljenju financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca, u zamjenu za reforme, a očekuje se da će plan, unatoč nekim zastupničkim sumnjama, proći bez većih problema, najavljuje BBC.

Ministri financija eurozone odobrili su u utorak četveromjesečno produljenje pomoći, ali neke članice, poput Njemačke, to moraju odobriti u nacionalnom parlamentu. Kancelarka Angela Merkel pozvala je zastupnike CDU-a da glasuju "za".

Njemčaki parlament glasovat će nakon što su u četvrtak u Ateni održani protuvladini prosvjedi.

> Kaos u Ateni: Prosvjednici protiv Ciprasove vlade napali policiju

Deseci maskiranih prosvjednika sukobili su se u četvrtak navečer s policijom u središtu Atene razbijajući izloge i paleći automobile, nakon prvog prosvjeda protiv vlade otkako je ljevičarska Siriza prije mjesec dana preuzela vlast u zemlji.

Oko 450 pristaša krajnje ljevice izašlo je na ulice glavnog grada kako bi prosvjedovali protiv novoizabrane vlade Aleksisa Ciprasa koja je dogovorila produljenje programa pomoći Ateni.

Nakon prosvjeda je pedesetak najradikalnijih maskiranih prosvjednika bacalo kamenje i molotovljeve koktele na policiju u središnjoj četvrti Exarchiji. U nasilju je oštećen manji broj izloga i automobila, te autobusna postaja.

Premda sukobi nisu bili velikog intenziteta, riječ je o prvim neredima protiv ljevičarske vlade koja je izabrana 25. siječnja na temelju obećanja da će s europskim partnerima dogovoriti otpis dijela dugova i prekinuti s bolnim mjerama štednje.

Pročitajte više