Cipras nudi ustupke, krši predizborna obećanja

Cipras nudi ustupke, krši predizborna obećanja

Foto: Hina

GRČKA je u četvrtak formalno zatražila šestomjesečno produljenje financiranja u nastojanju da izbjegne nestašicu novca koja se očekuje u roku od nekoliko tjedana.

> Grčka zatražila produljenje sporazuma o financijskoj pomoći

Reuters je u posjedu dokumenta prema kojem Grčka obećava ispunjenje svih financijskih obveza prema svim zajmodavcima, prepoznaje program Trojke kao zakonski obvezujući i odustaje od jednostranih poteza koji bi potkopali zacrtane fiskalne ciljeve.

Ključno, Grčka je pristala na daljnji "monitoring" Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, što predstavlja prvo kršenje predizbornih obećanja premijera Aleksisa Ciprasa koji se zavjetovao da će "prekinuti suradnju s inspektorima Trojke" koju optužuje da je nanijela veliku ekonomsku i socijalnu štetu Grčkoj.

Grčka burza je pozdravila razvoj događaja i u četvrtak bilježi rast od 2 posto, dionice banaka su porasle za 9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi činimo sve što možemo da postignemo obostrano koristan sporazum. Naš je cilj skori završetak pregovora," kazao je glasnogovornik vlade Gabriel Sakellaridis, odbacujući tvrdnje njemačkih medija da Grčka razmišlja o uvođenju kontrole kapitala kako bi spriječila odljev novca iz zemlje.

"Takav scenarij nema uporišta u stvarnosti," rekao je Sakellaridis za Reuters.

Veliko finale

Ministri financija eurozone sastat će se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi razmotrili grčki zahtjev, objavio je na Twitteru predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem. Sastanak će se održati u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Dužnosnik grčke vlade rekao je za Reuters da je Atena zatražila produljenje "Glavnog sporazuma o financijskoj pomoći" s eurozonom. Međutim, ističe da vlada predlaže drukčije uvjete od postojećih.

Grčka je obećala da će tijekom prijelaznog razdoblja čuvati fiskalnu ravnotežu, odmah pokrenuti reforme za borbu protiv porezne evazije i korupcije te mjere za ublažavanje "humanitarne krize" i pokretanje gospodarskog rasta, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara