Mesić u Mostaru: Hrvatska mora inicirati Dayton 2

Foto: Arhva

BIVŠI hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić, gostovao je u petak u Mostaru na javnoj tribini mostarskoga Društva za kritičku misao gdje je rekao da Hrvatska mora inicirati promjenu Daytonskog sporazuma i novu međunarodnu konferenciju o BIH kako bi se zemlja pretvorila u građansku državu podijeljenu na nekoliko višenacionalnih kantona.

"Ono što je po mojem dubokom uvjerenju potrebno i u čemu bi Hrvatska mogla odigrati zapaženu ulogu, ono u čemu vidim odgovornost Hrvatske, to je pokretanje inicijative za reviziju Daytonskog sporazuma, odnosno za promjenu unutarnjeg ustroja BiH, kakav je zadan Daytonskim ustavom", rekao je Mesić.

Iako je tada bio potreban te je zaustavio rat i genocid u BIH, danas Daytonski sporazum onemogućava normalno funkcioniranje BIH.  Mesić je okrivio međunarodnu zajednicu i Europsku uniju zbog toga što apsolutno ništa nisu učinili na reviziji Daytona zbog čega je stanje u BIH danas takvo kakvo jest.

"Europski, ali i svjetski moćnici to, na žalost, nisu shvatili, odnosno godinama su odbijali shvatiti. Kao nojevi zabijali su glave u pijesak, pozivajući se na Daytonski sporazum koji je stvorio takvo, oprostite na izrazu, nedonošče od države, prihvaćajući u isto vrijeme entitete kao bogom-dane, kao nešto nedodirljivo i vječno. Dotle su entiteti klizili svaki u svojem smjeru, Federacija BiH u sve veći nered i nefunkcionalnost, a Republika Srpska prema statusu para-države čiji čelnik ne oklijeva javno prizivati nestanak Bosne i Hercegovine".

Mesićeve tri faze promjena u BIH


Mesić je predložio ostvarenje plana promjena u tri faze te naglasio kako bi Hrvatska trebala inicirati proces, ali i načiniti vlastiti detaljan prijedlog unutarnjopolitičke reforme BiH.

"Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora djelovati i mora izaći s inicijativom da se mijenja Daytonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Europske unije uvjeren sam kako bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu", kazao je Mesić, dodavši kako se građani BiH ne smiju pomiriti s trenutnom situacijom.

Prema njegovim riječima, na međunarodnoj konferenciji pod ingerencijom UN-a, tzv. Daytonu 2, na kojoj bi sudjelovale ranije zemlje potpisnice, uspostavila bi se BiH kao građanska država sastavljena od većeg broja višenacionalnih kantona, sa središnjom vlasti u kojoj bi ravnopravno bila zastupljena tri konstitutivna naroda te ostali građani.

BIH bi na konferenciji zastupali članovi Predsjedništva BiH, a ne predstavnici entiteta ili predstavnici konstitutivnih naroda, a predsjedavala bi trojica bivših visokih predstavnika Wolfgang Petritsch, Christian Schwarz-Schilling i Paddy Ashdown.

Nakon jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja organizirao bi se referendum na kojemu bi se građani BiH izjasnili o novom ustavu. Paralelno bi se vodili pristupni pregovori s Europskom unijom.

"Slijedi razdoblje od pet godina u kojemu bi se međunarodna zajednica postupno povlačila iz Bosne i Hercegovine, ali bi kroz ulogu Visokog predstavnika i dalje imala mogućnost utjecaja na zbivanja na unutarnje-političkoj sceni. Na kraju toga razdoblja BiH bi napokon i stvarno, a ne samo formalno, postala samostalna država, i to država koja funkcionira", zaključio je Mesić.

Govoreći o položaju hrvatskog naroda u BIH, rekao je da za Hrvate nije rješenje uspostava trećeg entiteta jer bi to bio završetak etničkog čišćenja.

Podsjećamo, ranije su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić pozvali Mesića da ne dolazi u Mostar gdje navodno nije poželjan jer će svojim nedolaskom najbolje pomoći gradu Mostaru i HNŽ.

Pročitajte više