Milanović: Moramo pospremiti nered star 20 godina, a to je i za pametnije tipove od mene velik zalogaj

VLADAJUĆA koalicija pod rukovodstvom Zorana Milanovića na vlasti je već pola godine. Iako je život, suprotno prvotnim najavama, u mandatu ove Vlade poskupilo, to nas, prema riječima Zorana Milanovića, ne bi trebalo brinuti.

U ekskluzivnom intervjuu za RTL premijer Milanović je govorio o tome to još ova Vlada mora učiniti kako bi stekla povjerenje građana. Urednik RTL-a Danas Igor Bobić odmah je Milanovića suočio s činjenicom da se u promotivnom spotu koji je Vlada objavila povodom šest mjeseci na vlasti ne nalaze baš sva "dostignuća" ove Vlade.

Zašto u spotu nisu sva "dostignuća" Vlade?


"Mislite na veći PDV i poskupljenje energenata? Možda je i to trebalo biti u spotu, jer to je realnost od koje ne bježimo. To su samo neke od teških odluka koje smo donijeli, a neke još slijede. To ne znači mučne za sve ljude, nego teške naprosto zbog tereta kojeg one nose. Brodogradnja je samo jedan primjer", skrenuo je s teme Milanović.

"Takvih odluka nije bilo dovoljno, trebat će ih još. Trebali smo možda neke projekte dovesti kraju, međutim recesija je u Europi, Njemačka je ušla u recesiju - sve su to stvari koje nas nažalost previše obilježavaju. Izgleda da će turistička sezona biti korektna i to nas na neki način izvlači. To opet nije i neće bit zasluga konkretno ove Vlade niti one prethodne, to je jedan od resursa koje Hrvatska ima. To nam je uz nešto malo našeg rada dao Bog a bit priče je da od toga počnemo živjeti kvalitetno i bogato, a na tome treba raditi."

"Mislim da smo s jedne strane bili jako pripremljeni za upravu, da smo o tome puno razmišljali, planirali, projicirali, da među nama ima i tzv. svježih ljudi, ali koji su od velikog iskustva. S druge strane najbolji državnici dolaze na najzahtjevnije poslove u pravilu nespremni jer niste nikad ni svjesni što vas sve čeka. To je kao rat - magla rata. Sve što vi isplanirate u radnoj sobi je sjajno ali kad krene akcija, teže je", rekao je premijer u razgovoru za RTL.

Alibi filozofija je klasični hrvatski kompleks

Milanović je spomenuo kako se neće izvlačiti na bivšu vlast jer misli da je jedan od hrvatskih kompleksa 'alibi filozofija' - uvijek je kriv netko drugi. "Tu smo gdje jesmo, imamo što imamo. Trebalo je smanjiti proračunsku potrošnju, to je uvijek loša stvar."

"Vlada je 2010. rekla uzmi ili ostavi, ja sam istog trenutka rekao da smo protiv tog nasilničkog načina. Sama supstanca koju su sindikati tad upotrijebili je bila supstanca za raspravu, vječno trajanje kolektivnih ugovora. Nakon izbora sami sindikati su rekli da je takva odredba nerealna i da taj rok treba smanjiti. Sad zaoštravaju. Razumijem ih, ali moraju shvatiti da je situacija teška i moj posao je da to kažem", odgovorio je premijer na kritike da mijenja mišljenje u odnosu na to da je 2010. godine potpisao peticiju protiv izmjene zakona o rad.

Trebamo visoko postaviti ciljeve kako bi ih mogli ganjati

Na pitanje vjeruje li još uvijek Vlada u projekciju rasta BDP-a od 0,8 posto, premijer je izjavio kako vjeruje u rad i akciju svim zakonitim sredstvima. "Morate si postaviti realne visoke ciljeve da biste ih mogli ganjati", odgovorio je Bobiću.

"Ispada kao izgovor i ne volim ovo uopće govoriti, ali četiri i pol milijuna je, nismo Švicarska. Njemačka nije ušla u recesiju, ali imat će kvartalni gospodarski pad, dakle očito njemačku kvalitetnu robu nema tko kupovati. Mi moramo paziti što imamo da sačuvamo to tvrdo tlo i da imamo čvrsti oslonac za skok".

"Vlada ima plan, bit će natječaja, budimo strpljivi i racionalni. Ne možemo neke projekte realizirati preko noći. Ne postavlja se pitanje zašto se natječaji za neke projekte već nisu prije raspisali. Brodogradnja, zašto to već nije riješeno? U pola godine mi moramo pospremiti nered stvaran dvadeset godina i zadržati sva radna mjesta. Čujte, to je i za pametnije tipove od mene velik zalogaj... Neki projekti se neće stići ostvariti do kraja godine, neki hoće, ali ništa bez jakog, robusnog, ambicioznog, katkad i avanturističkog privatnog poduzetništva za koja država mora stvoriti uvjete.

Za realizaciju velikih planova potrebna su dva mandata

Premijer Milanović je napomenuo kako se trebaju rušiti administrative barijere i to ne samo velikim nego i malim poduzetnicima koji žele stvarati za sebe. "Oni najbolje znaju gdje su prepreke, oni ih najbolje vide. Razmišljamo o jednom projektu da naprosto otvorimo prostor istima da nas napadaju i kritiziraju. Onaj tko donosi odluke i izdaje dozvole, tko stoji na putu, često uz najbolju namjeru neće vidjet te prepreke u svim granama poduzetništva. Država mora omogućiti ljudima da rade".

"Nismo građane pozvali na naivno strpljenje, mi smo izgubili već nekoliko godina. Nakon prvog velikog udara krize moglo se ići u neke promjene, no nije se išlo i sada to moramo sanirati", dodao je.

"Za realizaciju velikih planova trebaju dva mandata. Ljudi vas prestaju tolerirati jer su nestrpljivi već nakon pola godine. Sjetite se autocesta u vrijeme stare vlade. Sad napokon imamo jednu samostalnu hrvatsku infrastrukturu koju je započela ona vlast. Takve stvari se ne rađaju preko noći, ali nema opravdanja ako traju godinama".

"Ne mogu Vam dati nikakav rok, mi živimo ovaj posao i u svakom razgovoru s ljudima kojima mislimo da im možemo pomoć se zalažemo da to i napravimo, ne lobiramo jer smo mi zagovaratelji Hrvatske", kazao je Milanović u RTL-u Danas.

Je li Čačić lošiji čovjek zbog nesreće?

"Imam ljudsko razumijevanje prema njemu, alkohola nije bilo, bilo je brzine. Postavlja se pitanje: Jesi li nakon toga lošiji čovjek? Prema meni je ta nezgoda etički neutralna, mogla se dogoditi svakome, ali pričekamo da vidimo što će se dogoditi.

"Ja ne vidim datum presude kao 'biti i ne biti' za našu Vladu, Čačić je nama važan partner, potpredsjednik Vlade, čovjek koji katkad i previše ne vodi računa o svom 'rejtingu', mislim da tu malo i griješi. Čačića košta i njegov grubi stil, odnosno javna percepcija tog stila", kazao je premijer.

"Ispada da je status hrvatske vlade u rukama suda jednog suca prvostupanjskog suda u Mađarskoj, ali to nije prava vladavina. Vladavina nije pritisak dugmeta već razgovor", izjavio je Milanović.

Upitan o tome hoće li reagirati u slučaju Čačić u skladu s nekim drugim moralnim "presedanima" koje si je postavila ova Vlada, Milanović je odgovorio: ""Slučaj Ferenčak, Kalambura i Holy te slučaj Čačić su dvije različite stvari, to su jabuke i banane, a ne banane i kruške. U jednom se slučaju radi o tome da je netko pretjerivao, a u drugom slučaju se radi o svjesnom promišljenom odabiru, voljnoj komponenti i tu su etičke kategorije, bez popovanja. To su dvije različite stvari, a taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u božjim rukama. Čačiću prepuštam odluku o svemu, a ja ovdje pokušavam otvoreno reći javnosti zašto bi se zalagao za bilo koga da mu se to dogodi".

Nije stvar u tome koliko radimo nego kako radimo


Za sami kraj, Milanović se dotaknuo i Dana državnosti te napomenuo da je naša država starija od 1991. godine i to piše u Ustavu. "Ono što smo novo stekli je neovisnost. Tu smo malo zbrkali neke stvari.".

"Danas smo imali sjednicu vlade, bila je misa za domovinu, no neće biti promjena prazničkog kalendara ili ukidanja praznika, to smo bili vrtili kao ideju. Ima bogatijih zemalja od nas koje imaju više praznika. Nije poanta u tome koliko radimo, nego kako kvalitetno radimo. Turizam nas zasad drži, ali ovo ostalo moramo pokrenuti sami", zaključio je Milanović u intervjuu za RTL Danas.

Pročitajte više