Milanović ručao u menzi Studentskog centra pa poručio: Nezaposlenost je elementarna nepogoda

Foto: Vlada Rh/Twitter

PREDSJEDNK Vlade Zoran Milanović danas je bio na otvorenju Sajma poslova na Sveučilišnom kampusu na riječkom Trsatu.
 
Nakon otvorenja, obišao je Sajam poslova i razgovarao sa studentima, a zatim se u društvu ministra i riječkog gradonačelnika uputio u menzu na ručak.

"Nezaposlenost je elementarna nepogoda pa čak i pitanje nacionalne sigurnosti"

U zgradu Sveučilišnog kampusa na Trsatu Milanović je zajedno s Mirandom Mrsićem i Vojkom Obersnelom otvorio 8. Sajam poslova u Rijeci. Osvrnuo se na problem nezaposlenosti.

"Moji me savjetnici često upozoravaju da ublažim retoriku, ali danas moram biti izravan. Što se tiče nezaposlenosti, a sve se tiče nezaposlenosti, to je u Hrvatskoj u biti jedna elemenatarna nepogoda, namjerno koristim tu tešku riječ, to je čak i pitanje nacionalne sigurnosti, ako hoćete još i teže, skoro 20 posto ljudi Hrvatskoj nema posla, a trebali bi ga i htjeli imati, rekao je Milanović.

Podsjetio je da je u Hrvatskoj prema službenim statistikama trenutno nezaposleno oko 300 tisuća ljudi. "Od prvog dana nastojimo umanjiti taj broj. Uvodimo i novu mjeru, a ta je da svim mladima nakon četiri mjeseca od završetka školovanja osiguramo neku vrstu posla", izjavio je Milanović.

Ocijenio je kako "recepta iz epruvete nema, da je riječ o stalnoj borbi za izvrsnošću, prednošću, kako biti brži, bolji i pametniji" te istodobno biti human i da si to kao društvo moramo postaviti kao cilj.

Mladima savjetovao da odu na godinu dana u inozemstvo

Nakon obilaska sajma, premijer je odgovarao na pitanja studenata te im je, među ostalim, savjetovao da se koriste mogućnostima Erasmusa, programa akademske mobilnosti namijenjenog visokom obrazovanju, i da odu na godinu dana u inozemstvo.

Na pitanje o nepriznavanju nekih ispita nakon povratka na hrvatska sveučilišta, odgovorio je kako on nema ovlasti, da je sveučilište posve autonomno, što je dobro, ali ima i svoje nedostatke. Govoreći o poreznoj politici, istaknuo je da će studenti mnogo teže od roditelja doći do dobara kao što su nekretnine.

Upitao je treba li uvesti porez za vlasnike nekretnina, koji su uglavnom stariji, da bi se od tog novca financiralo studiranje, ocijenio je da to nije pravi put,da je komplicirano. Navodeći primjer SAD-a, njihove poreze na nekretnine i način financiranja javnih škola, Milanović je rekao da kod nas nema razlike u kvaliteti škola jer nemamo porez na nekretnine.

Mrsić: Odlazak svakog mladog čovjeka je nenadoknadiv gubitak

Mrsić se osvrnuo na činjenicu da sve veći broj mladih napušta Hrvatsku i traži posao u zemljama Europske unije.

"Cilj nam je zadržati mlade u zemlji jer je odlazak svakog mladog čovjeka nenadoknadiv gubitak", poručio je Mrsić.

"Moramo čuvati kunu, to je zdrav razum"

Još jednom je Milanović govorio i o nužnosti održavanja tečaja kune na sadašnjim razinama.

"Moramo čuvati hrvatsku kunu, to je za mene patriotizam, ali i zdrav razum. Ne postaje se uspješniji tako da se bude jeftiniji i da se ruše cijene. Jedini je put konkurentnost, rad na kvaliteti i dizanje cijena", kaže Milanović.

Moramo se boriti da budemo kvalitetniji, a onda i skuplji i da nađemo one koji će to platiti, istaknuo je i pritom spomenuo riječko brodogradilište, koje je imalo teške godine, ali živi, te , ne imenujući ga, jedno drugo brodogradilište koje zarađuje zapošljavajući najkreativnije ljude i ne bori se rušenjem cijena, nego kvalitetom. "To je jedini način da se uspije i jedini put do konkurentnosti", dodao je.

Pročitajte više