Milanovića zaustavili aktivisti s transparentima: "Dobrodošli, i nemojte bušiti NAŠ Jadran!"

Foto: Facebook/CleanAdriatic

U NEDJELJU su aktivisti Saveza za čisti Jadran iz Seattlea (CASA) dočekali hrvatskog premijera Zorana Milanovića dok je stigao na konferenciju tamošnje zajednice Hrvata. Htjeli su s njim  razgovarati o planovima bušenja jadranskog podmorja.

Dok je premijer Milanović stigao na pristanište, aktivisti su podigli transparent na kojemu je na hrvatskom i engleskom jeziku pisalo: "Dobrodošli premijeru Milanović! Kad se vratite kući, molimo Vas nemojte dozvoliti bušenje NAŠEG Jadrana!"

Osnivač CASA-e Sam Evich zamolio je Milanovića da mu postavi nekoliko pitanja. Premijer je pristao i nekoliko minuta razgovarao s Evichem. Cijelu situaciju popratile su kamere Hrvatske radiotelevizije.

"Gospodin Milanović bio je dovoljno ljubazan da se zaustavi i odgovori na naša pitanja", rekao je Evich.  "Međutim, mi smo vrlo razočarani jer je rekao da je on u ovoj situaciji nemoćan. Pozvali smo ga da zaštiti hrvatsku baštinu koja je usko povezana s čistim i zdravim jadranskim ekosustavom", rekao je Evich.

"Milanović je pokušao smanjiti naše brige za okoliš tijekom bušenja i vađenja plina iz mora, no mi smo ga upozorili da taj proces jako onečišćuje more."

"Ja se nadam da će se gospodin Milanović, kao predsjednik Vlade RH, boriti za uvjerenje da ne bi trebalo biti bušenja u Jadranskom moru, što je važno ne samo za zdravlje hrvatskog naroda, već i zdravlje cijele regije i svijeta. Pozivamo ga da sasluša hrvatske graađane i u narednim danima odbaci ove iskvarene planove."

Iz Saveza su zatražili da HRT objavi snimku ovog događaja te pozvali sve koji ih podržavaju da putem Facebooka šalju poruke HRT-u i traže objavu. Naime, aktivisti Saveza na Facebooku su objavili da su kamere HRT-a zabilježile njihov susret s Milanovićem, ali video materijal nikad nije objavljen.

 

Pročitajte više