Ministar Jakovina: U Hrvatskoj ne moraju biti označeni proizvodi sa manje od 0,9 posto GMO-a

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina je danas u Županji odbacio optužbe da Hrvatska tajno uvozi GMO proizvode te objasnio kako je Vladina uredba iz ožujka u skladu sa standardima EU.

Kazao je da je u Hrvatskoj zabranjena sadnja i sijanje GMO bilja. "Uredba određuje da ako neki proizvod ima više od 0,9 posto GMO-a, to mora biti naznačeno na samom proizvodu, a ako ima manje, onda ne. To nije nikakvo pogodovanje uvozničkim ili nekim drugim lobijima", rekao je Jakovina.

Zbog Vladine uredbe od 29. ožujka prema kojoj se ne moraju označavati proizvodi koji imaju manje od 0,9 posto genetski modificiranih organizama na Facebooku je osnovana grupa "Stop GMO hrani!" te je pokrenuto i potpisivanje internetske Peticije protiv primjene GMO-a u Hrvatskoj.

Predstavnici Globalne zemlje svjetskog mira u Hrvatskoj, koji su pokrenuli peticiju, ističu: "Preusmjerite ovu peticiju svojim prijateljima i svim savjesnim domoljubima i ljubiteljima života koje poznajete. Hrvatska je među prvim europskim državama koja se nije dala pretvoriti u rasadnik opasnog sjemenja. Prije 10 godina u organizaciji udruge `Majke za prirodni zakon`, s brojnim drugim hrvatskim udrugama, prikupljeno je preko 6.000 potpisa protiv GMO u domovini i predano Saboru. Politički se savezi sklapaju i raspadaju, no savez s prirodom ne može se izigrati. Zato svojoj djeci zauvijek ostavljamo dobro ili loše sjeme zdravlja i bogatstva".

Pročitajte više