Ministar Jovanović iznio šokantne podatke: Hrvatski školarci su debeli, puše i svaki peti nikad ne pere zube!

SUDJELUJUĆI na regionalnoj konferenciji o dijabetesu održanoj u Osijeku, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović iznio je zabrinjavajuće podatke o pušenju i prehrambenim navikama hrvatskih školaraca, proizišle iz istraživanja provedenog u 41 zemlji.

"U dobi od 11 do 15 godina hrvatski učenici se nalaze na poražavajućem 7. mjestu po debljini, svaki peti učenik u osnovnoj i srednjoj školi već puši. Jedan podatak koji će možda šokirati mnoge je da svaki peti srednjoškolac nikada ne pere zube, 66 posto njih nikada ne jede voće, a 76 posto ih nema povrće u svojem meniju", rekao je Jovanović.

"Dijabetes u kombinaciji s debljinom počinje jednom žlicom hrane previše"


U regiji Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema ima oko 900 tisuća stanovnika, a 80.000 ima dijabetes. 40 posto ih ne zna da boluje od ove bolesti. Na regionalnoj konferenciji "Sveobuhvatni nacionalni pristup u prevenciji i liječenju šećerne bolesti", održanoj u Osijeku, doznalo se da je najpojavniji oblik bolesti dijabetes tipa 2. Liječnici su shvatili da nisu sami dovoljni u edukaciji pacijenata te da moraju uključiti, osim resornog ministarstva i ono znanosti, obrazovanja i sporta, medije i sve one koji mogu pomoći.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora dr. Željko Metelko kaže da dijabetes u kombinaciji s debljinom počinje jednom žlicom hrane previše, a može završiti brojnim komplikacijama. "U smislu amputacija noge, sljepoće, dijalize i svega ostaloga. Bolesnik koji prihvati naš pristup liječenju, znači da reducira svoju tjelesnu težinu, zapravo rješava i problem šećerne bolesti, masnoća, hipertenzije i zglobova, cijelog spektra stvari u kojima se troše enormna sredstva na lijekove. ako to ne napravi, skraćuje svoj životni vijek i ujedno smanjuje kvalitetu života", ukazao je Metelko.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je istaknuo važnost usvajanja zdravih životnih navika već u najranijoj dobi. "Moj je cilj da kroz promociju zdravstvenog odgoja omogućimo da djeca od najranijih godina usvajaju zdravije životne stilove, da se hrane kvalitetnije, da imaju veću tjelesnu aktivnost jer će to omogućiti prevenciju debljine, ali i bolesti ovisnosti i mentalnog i fizičkog zdravlja", ističe ministar.

U regionalnom centru Osijek pri KBC-u bilježe 26 tisuća dijabetičara. Prijašnji naziv dijabetesa tipa dva je starački dijabetes, no u posljednje se vrijeme pomladio. Najčešći je u četrdesetim godinama, no zna se pojaviti i u tridesetim i dvadesetim. Ova bolest se može spriječiti, no ako baš ne u potpunosti, onda sigurno svatko od nas promjenom životnih navika može pomaknuti granicu njene pojavnosti.

Pročitajte više