Ministar Veljko Ostojić: Ovogodišnja turistička sezona bit će najbolja u povijesti!

U TURIZMU, za razliku od ostatka hrvatskog gospodarstva, očito cvjetaju ruže. Iako sezona još traje, ministar Veljko Ostojić je prilikom otvaranja 12. Dana hrvatskog turizma u Dubrovniku ocijenio da će ova biti povijesna.

Turističkoj kremi koja se okupila u Dubrovniku na tradicionalnom godišnjem susretu ministar Ostojić čestitao je na doprinosu tituli Hrvatske kao ovogodišnjeg šampiona Mediterana. "Možemo sa sigurnošću reći da će ovogodišnja turistička sezona i turistička godina biti najbolja u dosadašnjoj povijesti Republike Hrvatske", istaknuo je Ostojić.

U Dubrovniku i okolici zadovoljno trljaju ruke, a brojke potkrijepljuje i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić: "I u rujnu i u listopadu vrlo je teško pronaći sobu u hotelu, u listopadu je Dubrovniku zabilježeno preko 40 posto više noćenja nego lani. Grad Dubrovnik u četiri godine ima impresivan rast od 10 posto godišnje", istaknuo je Vlahušić.

Turizam čini petinu ili 20 posto domaćeg BDP-a, pa ne čudi da je zbog nedavnog, kako ga je nazvao, pokušaja minoriziranja turističkih rezultata, župan Nikola Dobroslavić vratio strelicu prvom potpredsjedniku Čačiću.

"Kao da se pokušava relativizirati važnost turizma za cijelu hrvatsku ekonomiju, cijelo hrvatsko gospodarstvo. No, mislim da je teško zamisliti hrvatsko godpodarstvo, a pogotovo deviznu bilancu bez turizma", istaknuo je Dobroslavić.

"Uoči hrvatskog članstva u EU u središtu su razvojne mogućnosti kroz EU-fondove za koje se moramo ozbiljno pripremiti", upozorava ministar Ostojić. "Hrvatskoj će u drugoj polovici 2013. biti na raspolaganju gotovo pola milijarde eura iz strukturnih fondova, a u financijskom okviru 2014.-2020. oko 20 milijardi eura", pojašnjava ministar.

Usprkos krizi u Europi se očekuje rast putovanja od dva do četiri posto

Za povlačenje novca u turizmu je ključna izrada Strategije hrvatskog turizma, čiji će nacrt biti predstavljen sutra kada će se vodeći ljudi sektora susresti i s članovima Vlade. Bit će to prilika za kritike, ali i prijedloge kako u 2013., u kojoj Europa unatoč globalnoj krizi očekuje rast putovanja dva do četiri posto, uzeti još veći dio turističkog kolača. Da je Hrvatska u tom pogledu spremna za europsko društvo, slaže se i slovenski državni tajnik za turizam Marjan Hribar.

"Mi smo zadovoljni da će još jedna svjetska turistička velesila, kao što je Hrvatska, doći u Europsku uniju i pridružiti se ovoj velikoj obitelji. To će sigurno povećati atraktivnost i konkurentnost turizma ove čitave regije", kaže Hribar.

Nadan Vidošević je prije svega čestitao na izvanrednoj turističkoj sezoni, te istaknuo kako treba sačuvati kvalitetu i razvijati destinaciju. Naglasio je kako je bitno koristiti sve prednosti koje imamo te ublažiti eventualne slabosti. Pozvao je sve turističke djelatnike da se što kvalitetnije pripreme za sljedeću turističku sezonu.

U okviru Hrvatskog turističkog foruma održane su prezentacije Luigija Cabrinija, direktora programa održivog turizma pri Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) te Mathieu Hoeberigsa iz Europske komisije, o važnosti pristupanja Hrvatske u EU za hrvatski turizam te o europskim i svjetskim turističkim trendovima do 2020. godine.

Na panel raspravi o Hrvatskom turizmu u okvirima Europske unije zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo je istaknuo kako je Hrvatska, po pitanju turističkog tržišta i prometa, već odavno u EU budući da godinama glavnina gostiju dolazi iz zemalja starih i novih članica EU (njih oko 80%). Dodao je kako to ukazuje na činjenicu da hrvatski turizam svojom kvalitetom i standardima zadovoljava kriterije najzahtjevnijih europskih tržišta.

Govoreći o pozitivnim učincima ulaska hrvatske u EU istaknuo je, između ostalog, pojednostavljenje granične procedure i čekanja te ulazak u elitni klub zemalja.

Na sutrašnjem programu, osim predstavljanja Glavnog plana i strategije razvoja hrvatskog turizma, što je predviđeno za 10 sati, je i tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH u 12 sati, dok će u večernjim satima biti održana svečana dodjela nagrada i priznanja za najuspješnije ove godine.

Pročitajte više