Ministarstvo poljoprivrede: Nema opasnosti od kravljeg ludila

Foto: USDA (Arhiva)

KOD RUMUNJSKE govedine potvrđen je slučaj goveđe spongiformne encefalopatije, odnosno kravljeg ludila, potvrdila je rumunjska agencija za sigurnost i javno zdravstvo, prenosi rumunjski BR.

Sumnjivi uzorak goveđeg mesa poslan je na testiranje u britanski laboratorij, gdje je potvrđeno prisustvo bolesti kravljeg ludila. "Ovo je izolirani slučaj", tvrde iz rumunjske agencije za javno zdravstvo.

Rumunjska svake godine izvozi oko milijun grla stoke, a najviše stoke šalju u Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku. Prva je, međutim, reagirala Rusija koja je već u utorak zabranila uvoz govedine iz Rumunjske. Rusi su, naime, prvi primijetili prisutnost kravljeg ludila u rumunjskom mesu, što je zatim potvrdilo nezavisno testiranje.

"Rumunjska nema problem s kravljim ludilom. Možda ruske vlasti griješe. Iz agencije za javno zdravstvo rekli su nam da se Rumunjska držala europskih procedura, koje su vrlo striktne i znajući to svi u Europi se slažu da nemamo problem. Ako Rusi kažu da imamo problem, možda su oni u krivu", izjavio je rumunjski premijer Victor Ponta.

Ioan Gheorghe Vuscan, prefekt Cluja, tvrdi da je zaražena govedina najvjerojatnije stigla sa sela Deusu, te da je zaklana u Bistrita Nasaudu. No, ove informacije još nisu potvrđene. Važno je identificirati odakle je točno stiglo zaraženo meso, kako bi se utvrdilo do kojeg se stadija kravlje ludilo proširilo.

Hrvatska ne zabranjuje stoku iz Rumunjske

Hrvatska nije obustavila uvoz stoke iz Rumunjske, niti će to učiniti, kažu za Index iz Ministarstva poljoprivrede. Smatraju da nema potrebe ni za kakvim dodatnim mjerama.


"Rumunjska je slučaj prijavila Europskoj komisiji  20. lipnja ove godine, nakon što su prethodno dovršena sva laboratorijska ispitivanja. Tada je vijest službeno proslijeđena i ostalim članicama, što je standardan postupak", tvrde iz Ministarstva poljoprivrede.

Također kažu da je kravlje ludilo pronađeno uzorkovanjem na liniji klanja, prije nego je meso zaražene životinje uopće imalo mogućnosti ući u lanac prehrane. Napominju da Hrvatska iz Rumunjske uvozi žive životinje, mahom telad i junad za daljnji tov ili za direktno klanje.

Nema opasnosti od zaraze

U ovom se slučaju, kako kažu, radi o "individualnom potvrđenom slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (atypical BSE), dakle ne o klasičnom slučaju BSE". Slični slučajevi, koji se ne mogu objasniti klasičnim putem nastanka bolesti, pojavljivali su se zadnjih godina i u drugim zemljama, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede.

"Radi se o iznimno rijetkim slučajevima (1 slučaj na nekoliko milijuna goveda), koji vjerojatno niti ne bi bili zabilježeni da se ne provodi sustavni zdravstveni nadzor prije ulaska goveđeg mesa u lanac prehrane. Takvi slučajevi nisu zasad u potpunosti znanstveno razjašnjeni, no sigurno je da se ne radi o zaraznoj bolesti, nego o specifičnom mehanizmu nastanka bolesti", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Rizik je zanemariv"

"Republika Hrvatska je ove godine dobila status zanemarivog rizika za BSE,  koji je dobila i Rumunjska. To pojašnjava tvrdnju da se u ovom rumunjskom slučaju radi o atipičnom slučaju BSE (koji se može dogoditi i u zemlji koja dosad nije imala nikakve veze sa BSE). Ovaj status potvrđuje da se provodi sustavni nadzor nad svojom populacijom goveda, kao što to čine i sve ostale članice Europske unije.

U Hrvatskoj se bolest sustavno prati i nadzire od 1996. godine. Od 2001. godine na snazi su stroge mjere kontrole po pitanju hrane za životinje (zabrana korištenja proteina životinjskog podrijetla u prehrani preživača), sva zaklana goveda starija od 30 mjeseci obavezno se prije stavljanja mesa u promet rutinski pretražuju na GSE, te se poduzimaju sve propisane mjere po pitanju postupanja sa specifičnim rizičnim materijalom zaklanih ili uginulih goveda (uništavanje). Na GSE se pretražuju i sva uginula ili prisilno zaklana goveda starija od 24 mjeseca. Nadalje uvoz goveđeg mesa u Hrvatsku dozvoljen je isključivo iz zemalja sa službeno priznatim statusom kontroliranog ili zanemarivog rizika u odnosu na GSE", tvrdi Ministarstvo poljoprivrede.

Jakovina: Nema razloga za panikom zbog kravljeg ludila


Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osvrnuo se na slučaj kravljeg ludila u Rumunjskoj budući da smo jedan od najvećih uvoznika stoke iz te zemlje. Jakovina tvrdi kako je riječ o individualnom slučaju te da zaraženo meso nije ušlo u promet, pa stoga nema ni potrebe za restrikcijama prema Rumunjskoj.

"Vrlo stroge kontrole su u svim zemljama Europske unije, vrlo stroga pravila za pojavu i kontrole na kravlje ludilo. Ovdje je utvrđeno, ide cijeli set mjera koji će dodatno izolirati farmu i regiju na kojoj je to utvrđeno u Rumunjskoj. Nema nikakve potrebe za panikom građana."

Kravlje ludilo smrtonosno za ljude

Bolest kravljeg ludila smrtonosno je za krave, ali i za ljude. Obično se javlja kod ljudi starijih od 60 godina, a 90 posto pacijenata umire već u prvoj godini od utvrđivanja bolesti. Simptomi su gubitak pamćenja, promjene u ponašanju, poremećaj vida, nedostatak koordinacije... Nakon određenog vremena zaražena osoba pada u komu, te nastupa smrt.

Pročitajte više