Ministarstvo zdravlja za papa-test pozive slalo i preminulim ženama: Na pozivu i pogrešni telefoni ambulanti

Ilustracija: Shutterstock

IZ OSJEČKOG Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju kako Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice pun nedostataka te da nije prilagođen stanju na terenu. Nikola Kraljik iz Zavoda za Glas Slavonije izjavio je kako je kako su vrlo skeptični po pitanju Nacionalnog programa.

"Ministarstvo je predvidjelo promotivan letak uz poziv, ali on nije prilagođen običnom puku, odnosno previše je stručan. Skeptični smo i zato što je prethodni nacionalni program, za otkrivanje raka debelog crijeva, imao odaziv od 23 posto, što je debakl. Ni s programom otkrivanja raka dojke nismo prešli željenih 70 posto odziva. Također, nije ista problematika kod nas i u, na primjer, Varaždinskoj županiji. Rak cerviksa u našoj je županiji tek na osmom mjestu po pojavnosti i na šestom mjestu po smrtnosti žena, ali znatno više imamo raka trupa maternice i jajnika, koje sada nitko neće pregledati jer ginekolozi nemaju mogućnosti ni vremena za tako sveobuhvatne preglede, koji traju najmanje 30 minuta", komentirao je Kraljik i dodao kako su ginekološke ordinacije u Osječko-baranjskoj županiji pretrpane.

Također, dodao je kako je skandalozno što je Ministarstvo zdravlja poslalo neažurirane podatke.

"Stavljeni su pogrešni brojevi ginekoloških ambulanti, ali i upućeni pozivi ženama koje su preminule. Do sada nam se vratio već 221 poziv koji smo poslali, jer su žene umrle ili je adresa pogrešna", kazao je Kraljik za Glas Slavonije.

Pročitajte više