Modi pruža ruku Šarifu: Pakistanski premijer na inauguraciji novog indijskog premijera?

Screenshot: YouTube

MANDATAR za sastav indijske vlade Narendra Modi pozvao je pakistanskog premijera na svoju inauguraciju sljedeći tjedan, što je dosad nezabilježen potez u odnosima dviju zemalja.

Indija ima povijest teških odnosa sa svojim susjedima, posebno Pakistanom, ali i s Nepalom i Bangladešom, oko granica, trgovine i useljavanja. Modi je na svečanost polaganja svoje prisege pozvao svih osam članica Saveza za regionalnu suradnju u južnoj Aziji (SAARC), uključujući i Pakistan.

Ako pakistanski premijer Navaz Šarif dođe na prisegu novog indijskog premijera u ponedjeljak bit će to prvi put u odnosima dviju zemalja, nuklearnih sila koje su vodile tri rata od 1947. godine.

Zasad se ne zna hoće li Šarif prihvatiti poziv, ali politički analitičari smatraju da bi to bilo politički teško izvesti pošto je Šarif kod kuće izložen pritiscima tvrdolinijaša, posebno vojske, zbog njegova 'premekana' stava prema Indiji.

Čak i ako Šarif ne dođe, Modijev poziv jasan je znak da nova administracija u New Delhiju želi razvijati bolje odnose sa susjednom zemljom, kažu analitičari.

Hinduska stranka Bharatiya Janata (BJP) uvjerljivo je pobijedila na indijskim općim izborima. Njezin čelnik Modi beskompromisno je čvrstog stava o pitanjima indijske nacionalne sigurnosti. Međutim, dvotrećinska izborna pobjeda daje mu politički kapital da ispruži ruku susjednoj zemlji s kojom ima najviše problema u odnosima, što mu prethodnik Manmohan Singh iz Kongresne stranke nije mogao oslabljen brojnim korupcijskim skandalima i javnim nezadovoljstvom u zemlji.

Pročitajte više