Monsanto tužio okrug na Havajima zbog zabrane GMO uzgoja

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

DVA BIOTEHNOLOŠKA giganta, Monsanto i Dow Chemical, tužili su okrug Maui u američkoj saveznoj državi Havaji zbog donošenja zakona koji zabranjuje GMO uzgoj, prenosi RT.

U tužbama predanim federalnom sudu u Honoluluu, ove dvije firme traže od suca da blokira zakon protiv GMO-a koji je, što treba posebno napomenuti, donesen voljom birača na referendumu.

Birači okruga Maui na referendumu su izglasali zabranu uzgoja GMO kultura. Za zabranu je bilo nešto više od 50 posto birača, dok je protiv zabrane bilo 48 posto birača, iako su kompanije poput Monsanta i Dowa uložile čak osam milijuna dolara u propagandu kako bi referendum propao.

John Purcell, potpredsjednik Monsanta, sada tvrdi da je zakon kojim je zabranjen GMO uzgoj protivan državnim i federalnim zakonima, prenosi AP. Sličan stav je Monsanto izrazio i u priopćenju kojeg su javnosti poslali nakon referendumskog izjašnjavanja prošlog tjedna.

"Vjerujemo da je referendum nevažeći jer je u suprotnosti s odavno ustanovljenim državnim i federalnim zakonima koji podržavaju sigurno i zakonito testiranje i uzgajanje GMO biljaka", poručuju iz Monsanta, uz dodatak da bi ova zabrana mogla imati negativne posljedice na lokalno gospodarstvo i poljoprivredu, kao i na njihovo poslovanje.

Inicijatori referenduma predložili su zabranu GMO uzgoja jer strahuju da proizvodi firmi poput Monsanta imaju štetan utjecaj na ljudsko zdravlje. Havaji se smatraju izvrsnom lokacijom za uzgoj raznih GMO kultura, s obzirom na cjelogodišnju toplu klimu.

Pročitajte više