Mrsić: Dvije su stvari vječne, jedna je rak, a druga kolektivni ugovor

VLADA je donijela izmjene takozvanog Zakona o reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Najvažnija novina je da se trajanje prava iz isteklog kolektivnog ugovora ograničava na tri mjeseca. "Svatko tko je dobronamjeran prihvatit će ova rješenja", poručio je premijer Zoran Milanović dodavši da vjeruje u konstruktivni stav sindikata i poslodavaca.

"Ne mogu vjerovati da nisu svjesni situacije u kojoj se nalazimo, a ta situacija je zahtjevna. Ona nije očajna, nego je zahtjevna. Iz nje možemo zajedno izaći tako da se privremeno nekim stvarima prilagodimo. Svi to radimo i moramo raditi. Moramo biti solidarni u tome i na to apeliram, i na sindikate, i na građane ,i na one koji rade u javnim službama i u državnoj upravi, jer mi ne radimo protiv njih", rekao je Milanović.

Premijer se na početku sjednice osvrnuo i na situaciju oko povezivanja krajnjeg juga Hrvatske i ponašanja lokalnih političara. "Ako nam ne možete pomoći da riješimo probleme na kojima aktivno radimo, onda nemojte uznemiravati ljude, nemojte govorite neistine, nemojte se baviti onime čime se niste uspjeli baviti zadnjih pet godina. To je nepošteno. To je vrlo delikatno pitanje. Treba uskladiti i Europsku komisiju i države članice i susjednu državu o čijem teritoriju se radi. Na tome se radi. Prije se nije radilo", istaknuo je Milanović.

Ministar Mrsić komentirao je ovaj zakon ovako: "Samo dvije stvari traju vječno, jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok".

Pročitajte više