Mrsić: Mirovine se neće rezati, ali dob za umirovljenje morat ćemo podignuti na 67 godina

Foto: Tom Dubravec / Cropix

"O SVIM preporukama MMF-a razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima", kaže Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Reforma mirovinskog sustava, kaže Mrsić, je neizbježna. Ona se mora pratiti izmjene koje se uvode u Zakon o radu. No, to ne znači da će se mirovine rezati, tvrdi ministar.

"Mirovine se neće smanjivati. Ako dobro pročitate izjavu MMF-a, vidjet ćete da nigdje ne piše da treba smanjivati mirovine", izjavio je Mrsić novinarima u Bruxellesu.

Uskoro u mirovinu s 67 godina

No, potvrdio je da će se barem jedna mjera koju zahtijeva MMF morati uvesti: povećavanje životne dobi za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene. Mjera je to koju je već najavilo 14 zemalja Europske unije, kaže Mrsić.

"Povećanje zakonske dobi za odlazak u mirovinu neće se dogoditi ove godine, ali to je mjera koja nas čeka u drugoj polovici desetljeća. Europske zemlje će ovu mjeru početi realizirati između 2020. i 2030. godine. Negdje u tom razdoblju to očekuje i Hrvatsku", kaže Mrsić.

"Prosvjedi? To je stvar sindikata"

Ministra rada dočekalo je i pitanje o sindikalnim vođama koji, potaknuti rigidnim rezovima kakve traži MMF, najavljuju najveće prosvjede do sada. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, zaprijetio je Vladi da će na sve građane izvesti na ulicu.

"To je stvar sindikata i njihove procjene. Ali nije točno da Vlada izbjegava dijalog sa socijalnim partnerima. Razgovaramo sa svima koji žele razgovarati s nama", kaže Mrsić.

Pročitajte više