"Mrsić pokušava ozakoniti neplaćeni rad, uspostavio je krivu dijagnozu i dao krivu terapiju"

SVEUČILIŠNA organizacija HSS-a izrazila je veliko nezadovoljstvo sramotnim prijedlogom Zakona za zapošljavanje mladih, kojeg je predložio ministar rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića:

"Početak rada ministra Miranda Mrsića, možemo opisati terminologijom koju jedino on razumije: uspostavljena kriva dijagnoza i data kriva terapija na tržištu rada mladih.

Sveučilišna organizacija Hrvatske seljačke stranke oštro odbacuje prijedlog ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. Ovim prijedlogom zakona Vlada, preko ministra Mrsića, pokušava ozakoniti neplaćeni rad.

Obzirom na tekovinu koju njeguje SDP u ovom prijedlogu zakona možemo iščitati novi oblik radnih akcija koje bi trebale funkcionirati i u kapitalizmu. Nove političke elite, nedvosmisleno cijene svoj rad, dok rad mladih obezvređuju, podcjenjuju i svrstavaju u rang hobija, a ne u potrebu svakog mladog građanina ove države.

S iznošenjem ovakvih prijedloga čini nam se da ministar Mrsić volontira i samo skuplja radno iskustvo pa bi mu najvjerojatnije trebali oprostiti neiskustvo koje plaćamo skromnom ministarskom plaćom od cca. 16.000 kuna, a ne stipendijom od 1.600 kuna.

Najodgovornije što ministar može učiniti u ovom trenutku je odbaciti ovakav prijedlog. Upozoravamo cjelokupnu javnost da Vlada ovim sramotnim zakonom želi sakriti svoju nesposobnost i "popraviti" statistiku Zavoda za zapošljavanje.

Bilo bi razumno da ministar predloži da će Vlada početi primat plaću kad počne rast BDP građana više od 3%, a da će do tada volontirati i primati stipendiju u visini 1600 kuna. Odgovorno političko postupanje je djelovanje na uzrok ne na posljedice, stoga omogućite nova radna mjesta i ne ponižavajte mlade koji žele raditi.

Jedina politika koju ova Vlada ima je politika punjenja državnog proračuna u koju su se uklopili i mladi ovim prijedlogom zakona.

Bilo je potrebno nešto više od 100 dana Kukuriku koalicije da uočimo kako niti oni ne znaju spravljat krumpir salatu i omogućit građanima Hrvatske pristojan obrok za njihov rad"
, stoji u priopćenju Sveučilišne organizacije HSS-a.

Pročitajte više