NSA ima top-secret program s nazivom "Skynet"

Foto: Public domain/Wikipedia/Intercept

SKYNET je stvaran, tako barem tvrdi posljednje izvješće Glenna Greenwalda, novinara kojeg je proslavila suradnja s Edwardom Snowdenom i drugim zviždačima globalnog kalibra.


Prema izvješću The Intercepta, Nacionalna Siguronosna Agencija (NSA) provodi (ili je provodila) tajni program s kodnim imenom Skynet. Za razliku od umjetne inteligencije koja je povela rat protiv ljudi u filmu Terminator, Skynet NSA koristi meta-podatke prikupljene masovnim nadzorom kako bi identificirao ljude povezane s terorizmom. 

Iz izvještaja je nejasno koliko je algoritam uspješan, on je između ostalog podigao uzbunu zbog istraživačkog novinara Al Jazeere Ahmada Muaffaqa Zaidana koji kategorički odbacuje svaku povezanost s terorizmom i čiji posao podrazumijeva kontakt s pripadnicima i glasnogovornicima terorističkih organizacija.

Dio dokumenata o Skynetu, koji su završili u javnoj sferi zahvaljujući Snowdenu, otkriva da softver koristiti podatke prikupljene od pružatelja internetskih i mobilnih usluga da bi pratio kretanje potencijalnih terorista i prepoznao ponavljajuće modele ponašanja. "Crvene zastave" se podižu nakon što algoritam zamijeti "sumnjive aktivnosti" kave su učestale zamjene SIM kartica, često isključivanje iz mobilne mreže, posjeti zračnim lukama...

Pročitajte više