Na pravu zimu čekat ćemo do veljače: Karlovac se jutros probudio na 12, a Varaždin na 11 stupnjeva!

Foto: Guliver image/Getty images, accuweather.com

JOŠ JEDNO gotovo proljetno jutro dočekalo je stanovnike diljem Hrvatske. Iznadprosječno visoke jutarnje temperature danas su zabilježene u Karlovcu, koji se probudio na čak 12 Celzijevih stupnjeva, dok je u Varaždinu jutros bilo svega stupanj hladnije. Diljem obale jutarnje su se temperature kretale iznad 10 Celzijevih stupnjeva, dok su na kopnu nerijetko zabilježene temperature niže od 5 stupnjeva.

Danas se u većem dijelu zemlje očekuje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a u slavonskoj posavini ujutro uz maglu. Na sjevernome Jadranu, u Gorskome kotaru i Lici prevladavat će oblačno uz mjestimice malo kiše, najčešće na riječkome području. Vjetar većinom slab, a samo ujutro u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima te na sjevernome Jadranu mjestimice umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Osjetno toplije od prosjeka za siječanj. Najviša temperatura uglavnom između 8 i 13, na Jadranu od 11 do 16 stupnjeva.

Sutra se u unutrašnjosti ujutro, a ponegdje i veći dio prijepodneva, očekuju magla ili niski slojeviti oblaci. Danju će biti djelomice sunčano uz uglavnom umjerenu naoblaku. I na sjevernom Jadranu je ujutro moguća magla ili sumaglica, a danju će duž cijele obale biti djelomice sunčano, s nešto više sunčanih razdoblja na jugu Dalmacije. Vjetar će u kopnenim predjelima biti uglavnom slab, jugozapadni i južni. U Dalmaciji će puhati slabo, prema otvorenom moru umjereno jugo, dok će na Kvarneru povremeno biti slabog sjeverozapadnjaka. Jutarnja će temperatura na kopnu biti između 1 i 6°C, na moru od 5 do 10°C. U najtoplijem dijelu dana u kontinentalnoj će se Hrvatskoj mjeriti od 7 do 13°C, na obali i otocima između 11 i 17°C.

Tijekom noći i jutra u nedjelju je diljem unutrašnjosti, a mjestimice i na sjevernom Jadranu, moguća magla ili niska slojevita naoblaka. Danju će na kopnu prevladavati oblačno i tmurno vrijeme, povremena sunčana razdoblja su moguća u Gorskom kotaru i Lici. Na Jadranu će biti djelomice do pretežno oblačno, u Dalmaciji može ponegdje biti i povremene slabe kiše. Vjetar će na kopnu biti slab, uglavnom sjevernih smjerova. U Dalmaciji će puhati slabo i umjereno jugo, dok će na sjevernom Jadranu prijepodne biti slabog juga koje će prema kraju dana okretati na slab sjeverozapadni vjetar. U kopnenim će se predjelima ujutro mjeriti od 3 do 7°C, u morskim između 7 i 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka u kontinentalnoj će Hrvatskoj biti između 8 i 13°C, na moru od 11 na sjeveru do 17°C na jugu.



Sudeći prema dugoročnim prognozama, na pravu zimu još ćemo dugo čekati. Sedmodnevne prognoze Državnom hidrometeorološkog zavoda pokazuju kako nas i u idućem tjednu očekuje promjenjivo vrijeme s dnevnim temperaturama iznad ništice diljem zemlje, dok dugoročnije prognoze pokazuju da, osim par dana u kojima možemo očekivati manje količine snijega, nema razloga vjerovati da će nam debeli kaputi, kape i rukavice trebati u siječnju.

Pročitajte više