Naftne kompanije se dogovaraju o cijeni benzina? One poručuju: Nema govora o kartelu

Foto: Hina

"NEMA govora o kartelu", poručuju iz naftnih kompanija za RTL nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja priopćila kako prati situaciju na tržištu naftnih derivata nakon što se cijene benzina znaju i nekoliko dana prije poskupljenja što otvara mogućnost tvrtkama da koordiniraju svoje cijene.

Priopćenje AZTN-a prenosimo u cijelosti:

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nakon svake neslužbene najave porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata na tržištu Republike Hrvatske, sustavno zaprima upite/zahtjeve za komentiranjem njezinih ovlasti u tom procesu. Promjena maloprodajnih cijena u pravilu se najavljuje putem specijaliziranih portala. Ti portali ne iznose samo točan iznos promjene, već i točan datum kad će promjena maloprodajnih cijena nastupiti.

Stoga Agencija smatra kako je potrebno pojasniti njezinu poziciju u odnosu na kretanje cijena na tržištu naftnih derivata.

Nemamo ovlasti za reguliranje cijena

Prije svega valja naglasiti kako AZTN, kao ni bilo koje drugo tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja u EU (uključujući i Europsku komisiju), nema ovlasti za reguliranje cijena bilo kojih proizvoda ili usluga, pa tako niti cijena naftnih derivata. Europska komisija taj stav sustavno ističe u svojim dokumentima.

S obzirom da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj liberalizirano, poduzetnici potpuno slobodno određuju cijene. Kretanje cijena naftnih derivata usko je povezano s nizom ključnih  parametara koji su jednaki za sve poduzetnike. To su prije svega cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i tečaj US dolara kao obračunske valute u djelatnosti istraživanja, crpljenja i prerade nafte. Oba su ova parametra u posljednjih nekoliko mjeseci veoma volatilna.

Kada je riječ o cijenama derivata na hrvatskom tržištu, AZTN može reagirati samo ako je riječ o prekomjernim (predatorskim) cijenama i to samo protiv poduzetnika koji se na tom mjerodavnom tržištu nalazi u vladajućem položaju.

Ako se dogovaraju, možemo reagirati

Isto tako, reakcija AZTN-a bi bila moguća u slučaju da trgovci naftnim derivatima na području Hrvatske djeluju na usklađeni način, dakle, ako je takvo djelovanje posljedica njihovog izričitog dogovora.

Istraga zbog mogućeg kartelnog ponašanja?

Međutim, pod egidom transparentnosti i zaštite interesa potrošača, u Hrvatskoj se nakon liberalizacije tržišta naftnih derivata pojavila praksa da specijalizirani portali unaprijed i to vrlo precizno najavljuju iznos i točan datum promjene cijena naftnih derivata. Na taj način se za poduzetnike koji djeluju na tom mjerodavnom tržištu širom otvara mogućnost da, bez potrebe bilo kakvih dogovora i posljedične opasnosti da AZTN protiv njih otvori istragu zbog mogućeg kartelnog ponašanja, koordiniraju svoje ponašanje na tržištu i rizike tržišnog natjecanja svedu na minimum, čime se eliminiraju dobrobiti koje tržišno natjecanje poduzetnika donosi potrošačima (niže cijene, bolja kvaliteta, mogućnost izbora).  

U tom kontekstu, AZTN u okviru svojih ovlasti prati situaciju na tržištu naftnih derivata te će, ukoliko primijeti bilo kakve nepravilnosti, reagirati po službenoj dužnosti.

Pročitajte više