"Najvažniji trenutak u povijesti eurozone": Grčka ima 24 sata da dostavi prijedlog vjerovnicima

Foto: FAH

EUROZONA je Grčkoj dala rok do četvrtka da predstavi nove prijedloge koji bi doveli do sporazuma s vjerovnicima, a u nedjelju je sazvan summit čelnika EU u punom sastavu, javlja BBC. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako se radi o "najvažnijem trenutku u povijesti eurozone".

"Konačni rok istječe ovoga tjedna", rekao je Tusk sinoć nakon hitnih razgovora u Bruxellesu.

Čelnici eurozone očekivali su da će Grčka izaći s prijedlozima u utorak, nakon što su Grci odbacili ponudu kreditora putem referenduma, no to se nije dogodilo.

Jedan dan nakon nedjeljnog summita 28 država članica Europske unije raspravit će se grčki prijedlozi. Grčkoj je iz Bruxellesa stigao ultimatum - ili će doći dogovora, ili će banke u ponedjeljak u potpunosti "presušiti". 

Tusk: Propast Grčke potresao bi Europu, ne budimo naivni

Sinoć u kasnim satima Tusk je kazao kako bi bankrot Grčke i propast grčkog bankarskog sustava utjecali na cijelu Europu te kako su oni koji misle suprotno naivni.

I francuski predsjednik Francois Hollande se osvrnuo na "tjedan odluke".

"To nije samo grčki problem, u pitanju je budućnost Europske unije", kazao je.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je kako želi "socijalno pravedan i ekonomski isplativ dogovor".

"Proces će iti brz. Počinje u nadolazećim satima, a završit će najkasnije do kraja tjedna", ističe Cipras, koji bi se danas trebao obratiti Europskom parlamentu u Strasbourgu, javlja BBC.

Cipras spreman ispuniti većinu zahtjeva vjerovnika?

Cipras je sinoć za vrijeme večeri svojim kolegama u Bruxellesu otkrio kakve nade gaji uslijed pobjede na referendumu. Natuknuo je kako će pristati na većinu, ali ne i sve zahtjeve koje pred Grčku stavljaju njezini vjerovnici.

Neke od prijedloga koji sada dolaze u obzir ranije je otvoreno odbijao. S druge strane, promijenilo se i ono što traži zauzvrat - želi treći program pomoći za svoju zemlju, neku vrstu sporazuma putem kojega će se restrukturirati gigantski grčki dug te nove mjere koje će potaknuti gospodarski rast.

Grčka vlada suočava se s velikim pritiskom - i država i bankarski sustav na korak su od bankrota. I šefovi eurozone nalaze se pod pritiskom.

Juncker: Postoji detaljan plan za izbacivanje Grčke

Angela Merkel kazala je sinoć nakon razgovora kako se u Bruxellesu vodila "ozbiljna rasprava", u skladu s ozbiljnošću situacije. Istaknula je kako se rezultat referenduma poštuje, no dodala je da "što se tiče eura, na umu treba imati suverenitet svih 18 država eurozone, a ne samo jedne. Dijeljeni suverenitet znači dijeljenu odgovornost".

Dodala je kako Grčkoj treba novi program za rješavanje duga koji bi trajao nekoliko godina, a ne kratkotrajna mjera.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi jučer je kazao čelnicima eurozone kako će ta institucija učiniti sve što je potrebno da grčke banke drže glavu iznad vode do summita EU u nedjelju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je da postoji do u detalje razrađen scenarij za izlazak iz eurozone Grčke, kao i za humanitarnu pomoć kako bi se sačuvalo dostojanstvo grčkog naroda.

Moscovici: Sporazum s Grčkom moguć, ali ovisi o Ateni

Europski povjerenik za gospodarske poslove Pierre Moscovici ocijenio je u srijedu da je sporazum s Grčkom "moguć, nužan", ali da ovisi o sposobnosti Atene da iznese prijedloge reformi vjerodostojne u očima njezinih partnera iz eurozone.

"Do nedjelje se mora pronaći rješenje, mislim da je to moguće. Da, sporazum je moguć, da, on je nužan", izjavio je on na francuskoj tv postaji France 2.

"Na potezu su očigledno grčke vlasti", dodao je.

On je kazao kako Francuska i Njemačka imaju isti pristup i stajalište prema grčkoj krizi.
 

Pročitajte više