Napeto na Odboru za ratne veterane: Zbog Mrsićeva prijedloga branitelji skoro napustili prostoriju

Foto: FAH

SJEDNICA saborskog Odbora za ratne veterane protekla je u veoma napetom okruženju. Nakon višesatne, burne rasprave, Odbor je zaključio kako će se Zakon o mirovinskom osiguranju ipak primjenjivati od 1. siječnja iduće godine te da nikakve odgode neće biti, prenosi HRT.

Izglasano je i osnivanje povjerenstva koje će analizirati preko 70 tisuća mirovina.

Za zaključak je glasalo pet članova odbora, dok je njih četvero bilo protiv.

Mrsićev prijedlog uskomešao duhove

Osobitu pomutnju izazvao je prijedlog ministra rada Miranda Mrsića, koji je predložio formiranje povjerenstva, ali i odgodu primjene Zakona do 1. srpnja 2015. godine, inzistirajući na tome da se "odmah prekinu sve aktivnosti u Savskoj".

Na Mrsićevu izjavu dio predstavnika ratnih veterana ustao je iz protesta te krenuo napustiti prostoriju. Nezadovoljnike je zaustavio HDZ-ov Josip Đakić, koji ih je pozvao da "spuste loptu".

Ilija Vučemilović upozorio je kako "nitko nema pravo udarati u temelje hrvatske države, Domovinski rat i branitelje".

Mrsić: Mirovine neće biti mijenjane

Povjerenstvo koje je predložio ministar Mrsić trebalo bi biti formirano od predstavnika udruga, odbora i HZMO-a te bi trebalo proći kroz 72 tisuće rješenja o mirovinama.

Mrsić je rekao da ne može odgoditi primjenu zakona, ali naglasio je kako će se rješenja objavljivati tek  po završetku posla povjerenstva. U nekoliko je navrata garantirao predstavnicima ratnih veterana da mirovine neće biti mijenjane.

 

Pročitajte više