Napredak u zaštiti ljudskih prava: SAD ublažio embargo Vijetnamu

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SJEDINJENE Države u četvrtak su djelomično ukinule stari embargo na prodaju oružja Vijetnamu kako bi ta zemlja ojačala pomorsku sigurnost, a Reuters kaže kako je riječ o povijesnom potezu, gotovo četrdeset godina nakon završetka američko-vijetnamskoga rata.

"State Department je poduzeo neke korake kako bi se omogućio budući transfer vojne opreme za pomorsku sigurnost u Vijetnam", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Predstavnici State Departmenta rekli su na odvojenom razgovoru s novinarima kako će prodaja bilo kojeg specifičnog naoružanja biti ocijenjena za svaki slučaj pojedinačno. Po njihovim riječima, najvažnije je prodati ono što će pomoći Vijetnamu da patrolira Južnokineskim morem i brani se, a moguća je i prodaja brodova i zračnih sustava, ali nisu objavili o kojim bi sustavima naoružanja moglo biti riječi.

"To je veoma važan prvi korak buduće suradnje", rekao je jedan od dužnosnika. "Ova promjena politike omogućuje nam da Vijetnamu pružimo sposobnost obrane u Južnokineskom moru".

Odluka je donesena, tvrde američki dužnosnici, pošto je Vijetnam ostvario određeni napredak u zaštiti ljudskih prava: šestero političkih zatvorenika pušteno je, a još petero je pomilovano.

Pročitajte više