Hrvatska je u vrhu svijeta po darivanju organa. Lani bilo 300 transplantacija

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj, koja danas obilježava Nacionalni dan darivanja i  presađivanja organa i koja uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, prošle je godine izvršeno 300 transplantacija solidnih organa.

„S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika,“ izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno -  141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.

„Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava,“ naglasio je Beroš.

Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program.

Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i  presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

Pročitajte više