Naredba stigla s vrha: Rusija obustavlja prodaju raketnih sustava Siriji

NAJVEĆI ruski proizvođač oružja Almaz-Antey  suspendirao je svoj ugovor sa Sirijom o isporuci raketnih sustava S-300, tvrdi ruski list Vedomosti, pozivajući se na neimenovane izvore iz vojnoindustrijskog sektora.

Valja napomenuti kako je postojanje tog ugovora bilo nepoznato javnosti sve do prošlog tjedna kada je Almaz-Antey to objavio u svom godišnjem izvješću. U tom izvještaju se navodi kako kompanija najveće ugovore ima s Alžirom i Sirijom, koja je naručila S-300 sustave za 105 milijuna dolara.

Naredba stigla s vrha kako bi se udovoljilo Washingtonu


Prema tom izvješću, ruski proizvođač oružja je raketne sustave Siriji trebao isporučiti ove i naredne godine, ali Vedomosti navodi kako su im dva izvora potvrdila da je isporuka stopirana nakon "direktne naredbe s vrha". Još nije poznato jesu li ove tvrdnje točne, ali već se naveliko spekulira o razlozima takvog poteza.

Neki sugeriraju kako Moskva na ovaj način želi smanjiti pritisak Washingtona i Tel Aviva, povlačeći analogiju sa situacijom iz 2010. godine, kada je Rusija otkazala isporuku istih tih sustava Iranu. Međutim, okolnosti su ovog puta ipak drugačije. Da je Rusija prije dvije godine isporučila te sustave Iranu prekršila bi međunarodni embargo, ali trenutno ne postoji takav embargo koji bi spriječio poslovanje Rusije i Sirije na ovom polju.

Damask ostao bez novaca

Drugi pak sugeriraju kako je Damask naprosto ostao bez novaca i ne može si priuštiti kupovinu skupocjenog oružja. Međutim, ta teza baš i ne pije vodu jer je vojna suradnja ovih država ionako utemeljena na činjenici da je Rusija Siriji oprostila 10 milijardi dolara duga u zamjenu za buduće vojne ugovore.

Ruski dužnosnici još nisu komentirali ove navode, ali valja uzeti u obzir kako je Putin ranije kazao da se oružje koje Rusija dostavlja ne smije koristiti u građanskim sukobima. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako Rusija Siriji dostavlja isključivo obrambeno oružje, koje se ne može koristiti za "rat s narodom", i to na temelju bivših ugovora koje treba ispoštovati.

Vojna veza Sirije i Rusije trn u oku Zapada


Voja veza Rusije i Sirije već je neko vrijeme trn u oku Zapada, posebno SAD-a, a stvar je dodatno zakuhana zbog dijametralno suprotnih stavova o tome kako treba pristupati krizi u Siriji. Podsjetimo i kako je prije nekoliko dana Hillary Clinton sasula drvlje i kamenje po Rusiji nakon što su mediji objavili da Rusija dostavlja vojne helikoptere Assadovom režimu. Kasnije se ispostavilo da je riječ o civilnim helikopterima koji su bili poslani natrag u Rusiju na popravak.

Pročitajte više