Nema dogovora, štrajk se nastavlja: "Ovo je igra vatrom! Bude li smjena u bolnicama tražit ćemo ostavku Ostojića!"

Foto: Čitatelji

DANAŠNJI sastanak ministra zdravlja Rajka Ostojića i predstavnika sindikata nije urodio plodom. Štrajk liječnika i medicinskih sestara nastavlja se, a iz sindikata poručuju: Nikakve prijetnje neće nas zaustaviti.

Iako je tema sastanka trebao biti novi kolektivni ugovor, najviše se raspravljalo o pritiscima koji se od početka vrše na štrajkaše. Kako kaže predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić, prijeti se i njemu osobno, ali i brojnim liječnicima koji su prije četiri dana stupili u štrajk. Tek kada se utvrdi tko stvara pritisak na štrajkaše, može se krenuti u socijalni dijalog, poručuju iz sindikata. Do tada će, kažu, nastaviti sa štrajkom.

"Ključni uvjet za iznalaženje strategije izlaska iz sadašnje situacije je pitanje tko, na koji način i u čiji interes je difamirao mene kao predsjednika sindikata i štrajkaškog odbora", poručio je Babić.

Predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić za Hrvatski je radio izjavio kako su brojnim liječnicima koji su se odazvali štrajku upućene prijetnje - šefovima odjela i ravnateljima bolnica navodno se prijeti smjenama. Babić poručuje:

"Nećemo politički uređivati stručna pitanja. Sigurno se štrajk neće zaustaviti ako se bilo koji šef odjela smijeni, sve dok ministar ne podnese ostavku".

Liječnici i medicinske sestre jučer su izašli pred bolnice kako bi pokazali da ih je u štrajku mnogo više nego što tvrde u resornom ministarstvu. Ministar Rajko Ostojić usprkos tome odbacuje tvrdnje o manipulacijama brojem djelatnika u štrajku.

"Prestanimo prebrojavati i sjednimo za stol", poručio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. "Ja pozivam ministra, vrijeme je kad trebamo rješavati probleme. U protivnom ćemo razmisliti o proširenju štrajka na ustanove u kojima smo najavili, a dosad nismo pokrenuli", kaže Babić.

Ministar Rajko Ostojić odgovara: "Nastavak socijalnog dijaloga s ova dva sindikata zasigurno će se održati tijekom vikenda, a onda, naravno, slijede pregovori sa sva tri sindikata. Ja inzistiram i molim na dinamiziranju kontakta i kasnije svakodnevnih pregovora. Možemo potpisati granski kolektivni ugovor za 10-ak dana."

HURS: Ostojić ne pokazuje ni minimum dobre vjere za djelotvorni dijalog

"Pozivamo ministra zdravlja Rajka Ostojića da barem dio energije koju ulaže u medijske obmane i neprihvatljivi organizirani pritisak na zdravstvene radnike u štrajku usmjeri u pokušaj uspostave zdravijih odnosa u resoru kojim upravlja", piše u otvorenom pismu koje je ministru uputila Hrvatska udruga radničkih sindikata.

"Usprkos ministrovoj tvrdoglavoj medijskoj strategiji umanjivanja značaja štrajka u zdravstvu, falsificiranja podataka o odazivu liječnika i sestara, usprkos brojnim pritiscima kojima su izloženi na terenu, odazivom na akciju sindikata u štrajku '5 do 12', zdravstveni djelatnici jasno su poručili da su odlučni u borbi za dostojanstvene uvjete rada, demantirajući pritom ministrove obmane.


Ostojić nije pristao na određivanje krajnjeg datuma dovršetka kolektivnih pregovora!

Ne pokazujući od početka ni minimum dobre vjere za djelotvorni dijalog o kolektivnom ugovoru za zdravstvo, Ostojić je pridonio daljnjem podizanju tenzija u resoru opterećenom rezanjem troškova. Njegove reakcije na kritike i bahati javni nastup, očito popularan u Milanovićevu kabinetu, nepotrebno naglašavaju dojam postupnog slabljenja uvjeta rada i kvalitete usluge u hrvatskom javnom zdravstvu. Rušenje cijene rada nakon ministru kao naručenog sudskog poništenja kolektivnog ugovora dodatno je doprinijelo turobnoj perspektivi pa iako nam nedostaje kadra, svjedočimo sve brojnijim odlascima mahom perspektivnog kadra u zemlje s kudikamo kvalitetnijim uvjetima rada.

Sve nas ovo obvezuje na bezrezervnu podršku zahtjevima sindikata u štrajku, a ministra bi trebalo dozvati odgovornosti i prihvaćanju kako činjenica, tako i procedura i vrijednosti socijalnog dijaloga", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HURS-a Ozren Matijašević

Traže vraćanje dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost



Ovih nam se dana javilo više liječnika i medicinskih sestara koji su napisali da se u ustanovama u kojima rade zbog štrajka vrši pritisak od strane nadređenih.

Podsjećamo, liječnici i sestre traže nove kolektivne ugovore kojima bi im se vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata traže da se svaki redovan rad liječnika duži od 40 sati tjedno, u koji ulaze i dežurstva, plati 50 posto više kao prekovremeni rad. Tvrde da po privremenom kolektivnom ugovoru to nije slučaj, zbog čega su ovoga ljeta pozvali liječnike da povuku suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno. Slični su zahtjevi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Pročitajte više