Nema pomora pčela u Vukovarsko-srijemskoj županiji: "Dobro smo se pripremili"

Ilustracija: healthline.com

VUKOVARSKO-srijemski pčelari okupljeni u Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije, nisu zabilježili pomor među pčelama o kojemu su proteklih dana izještavali mnogi mediji zbog visokih temperatura za ovo doba godine koje negativno utječu na pčelinje zajednice.

Pčelari Vukovarsko-srijemske županije nisu uočili pomor među svojim pčelama, ističe predsjednik Pčelarskog saveza te županije Željko Šuran.

"Ove visoke temperature dakako da nikako nisu dobre za pčele jer potiču pčele na aktvinost što nije dobro, jer sada će matice krenuti sa zalegom, odnosno stvaraju leglo i ako dođe do naglog zahlađenja, a metereolozi ga predviđaju, može nastati problem. Mislim da su se naši pčelari dobro pripremili za tu situaciju jer su navikli na takva stanja", kaže Šuran.

Objašnjava kako ima jačih i slabijih pčelinjih zajednica.

Onim slabijim zajednicama koje su u ovo doba godine došle gore na "žicu" i potrošile dobrim dijelom mednu kapu, obavezno se sada mora dati pogača, dok onim zajednicima koje su dublje, niže u košnici i čija je medna kapa veća, ne treba dati ništa, savjetuje Šuran.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji 10 pčelarskih udruga i 400 pčelara koji imaju više od 12.000 košnica od kojih svaka košnica godišnje donese u prosjeku 20 kilograma kvalitetnog meda.

Pomor pčela u Hrvatskoj

Među hrvatskim pčelarima ovih je dana zavladala panika - zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine više od 50 posto pčelinjih zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj do proljeća bi moglo nestati! Matice su već počele s razvojem legla, zbog čega ubrzano troše hranu. U slučaju zahlađenja bez hrane, čeka ih sigurna smrt.

Kako upozoravaju pčelari, zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine pčele su veoma aktivne i troše previše hrane, što nije uobičajeno za ovo doba godine. A dođe li do naglog zahlađenja, pčele će se skupiti u klupko i većina legla će ostati nepokrivena. Zbog toga će pčele trošiti još više hrane i na kraju ostati gladne, a naposljetku i uginuti.

Pomor pčela zahvatio je gotovo cijelu Hrvatsku, a pčelari su u strahu od ponavljanja scenarija iz 2009. godine, kada je izumrlo više od 20 posto pčelinjih zajednica u Hrvatskoj. Zbog neuobičajeno visokih temperatura pčele su zbunjene i dezorijentirane te izlaze iz košnica, misleći da je proljeće. Tada nastaju problemi jer pčele vani ne mogu pronaći hranu te troše onu u košnicama. Također, problem nastaje kada matica počne leći jajašca, a mlade pčele počnu trošiti zalihe hrane.

Za pčelare nema dobrih vijesti - ovakvo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u idućih tjedan dana. Temperature će se nastaviti kretati oko 10 stupnjeva u kopnenoj, odnosno oko 15 stupnjeva na obali Hrvatske.

Pomor pčela nije samo problem Hrvatske, već i skoro cijele Europe, koja se ove zime suočava s neuobičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine. Budući da pčele sudjeluju u oprašivanju 70 posto usjeva koji se koriste u ljudskoj prehrani, odnosno da su glavni faktor u oprašivanju našeg prirodnog hranidbenog lanca, nastavi li se ovakvo stanje, u budućnosti nam prijete velike štete i katastrofa.

Pročitajte više