Nema samo Zagreb skupi prijevoz: Pokret neplaćanja i sabotiranja javnog prijevoza širi se Europom

POKRET I don't pay (Ne plaćam) u sklopu kojega građani jednostavno odbijaju platiti skupi javni prijevoz počeo se širiti Europom.

Sve je počelo u Grčkoj s pokretom Den plinoro koji se pojavio kao odgovor na tekuće potrebe tamošnjeg osiromašenog društva. Pokret poziva na građanski neposluh i otpor, a temeljni cilj su besplatne javne usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo, javni prostor, javni prijevoz, voda, struja i sva prirodna bogatstva.

I dok se paket njihovih zahtjeva većini građana čini utopijskim, određeni broj mladih u Grčkoj, a zatim i u Španjolskoj te Švedskoj počeo se organizirati kako bi osigurali besplatni javni prijevoz.

Na videu je tako vidljivo kako su građani u Grčkoj dijelili letke i pozivali na neposluh te izvadili aparate za provjeru, odnosno kupnju karata u metrou. U Stockholmu su ih zaglavili, a u Madridu su jednostavno preskočili blokade.

Zagreb u društvu gradova s najskupljim javnim prijevozom u Europi

Podsjećamo, u Zagrebu je od početka ožujka poskupio ZET-ov prijevoz pa se glavni grad tako našao među gradovima s najskupljim javnim prijevozom u Europi. Cijena jedne karte tako košta 12, odnosno 15 kuna, ako je kupljena u vozilu. Najjeftinija je E-vrijednosna karta koja košta 10 kuna.

U noćnom prijevozu karte koštaju 25 (kupljena u vozilu i M-prijevoz), 20 (izvan vozila) te 15 kuna (E-vrijednosna karta). Što se tiče mjesečnih karata, radnički pokaz košta 360 kuna, a osnovnoškolski 90. Srednjoškolci, studenti, umirovljenici i socijalni slučajevi plaćaju 120 kuna.

Godišnje karte koštaju 3480 kuna (opća), 1200 (srednjoškolci, studenti, umirovljenici i socijala), odnosno 870 kuna (osnovnoškolci). U prodaji su i dnevne karte po cijeni od 40 kuna. Ukoliko se želi kupiti karta za više dana, ona košta 100 (3 dana), 200 (7 dana), 300 (15 dana), odnosno 400 kuna (30 dana).

Studenti pozvali na bojkot ZET-a

Brojne skupine reagirale su na samo jedno u nizu poskupljenja koje pogađa mnoge zagrebačke džepove. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tako je pozvao sve studente da do daljnjeg bojkotiraju gradski prijevoz. Kako su istaknuli, nakon prikupljenih 20 tisuća studentskih potpisa protiv ukidanja besplatnog javnog gradskog prijevoza za studente, umjesto da se poslušaju zahtjevi iz peticije, cijene prijevoza su dodatno povećane.

Podsjećamo, ZET je od ožujka dodatno pojačao kontrole, tako da putnike sada svakodnevno provjerava čak 148 kontrolora.

Pročitajte više