Nema sloge oko objave registra branitelja: "Ovo je pokušaj kriminalizacije Domovinskog rata"

Foto. Robert Fajt/Cropix

SABORSKI odbor za veterane raspravio je Konačni prijedlog zakona o braniteljima. Zakon je preduvjet za objavu Registra branitelja oko čega i dalje nema sloge.

Za Josipa Đakića iz HDZ-a riječ je o kriminalizaciji Domovinskog rata. Sjetio se Đakić i Mile Dedakovića Jastreba, kojega se do jučer, kaže, nitko nije sjetio. Naime, Dedaković je teško bolestan i danas će mu biti dostavljena kolica, poručili su iz Ministarstva branitelja.

"Moji stav kao i stav stranke koju zastupam je da je ovo pamflet dobrih želja koje ste napravili, a sve u svrhu kako bi objavili Registar. Za nijednu od ovih pozicija koje su kao poboljšanja u pravima hrvatskih branitelja nema osiguranih sredstava", istaknuo je Đakić.

"Može vas biti sram što niste procesuirali ljude koji su tukli Jastreba"

"Može vas biti sram što niste procesuirali ljude koji su tukli Jastreba, poručio je Đakiću SDP-ov Franko Vidović.

"Gospodo, na vlasti ste 17 godina. Bili ste na vlasti u vrijeme pada Vukovara, može vas biti sram što niste procesuirali ljude koji su u miru Dedakovića Jastreba tukli na Lašćinskoj cesti do dan danas i nemojte nam o tome držati lekcije. Dakle, u momentu kada je gospodin Jastreb, koji je bez sumnje, sigurno jedan od heroja Domovinskog rata, kada je o njemu objavljeno to što je objavljeno, Ministarstvo branitelja je reagiralo promptno, koliko ja vidim u medijima", rekao je Vidović te dodao: "Milu Dedakovića nisu tukli Srbi već Hrvati u Zagrebu. Niste ih procesuirali." Uslijedio je Đakićev odgovor.


"Tražili ste od institucija da se procesuira. Ja sam se također zajedno s njima usuglasio da to treba biti razjašnjeno. Rekli ste da nas može biti sram, može biti i vas sram, vaše čelništvo 1990. i 1991. godine kada je napustilo Hrvatski sabor kada se izglasavala samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske. Ja ću reći i vas može biti sram koga ste naslijedili", istaknuo je Đakić.

"Pravi branitelji se nemaju čega sramiti, niti imaju od čega strahovati"

Novina u konačnom prijedlogu je da zapovjednik postrojbe odgovara ako se dokaže da je dodijelio status branitelja nekomu tko to nije bio. HDZ-ovcima je i ta odredba zasmetala.

"Osobno kao branitelj i kao član Vukovarske 204. brigade i kao zarobljenik u dva logora ni na koji način ne smatram da će objava popisa naših imena ugroziti nas kao osobe ili kao pojedince, na bilo koji način ako budemo putovali bilo gdje", zaključio je Željko Sabo iz SDP-a.

Vladajući podupiru objavu Registra, a da će on biti objavljen u više je navrata najavio ministar branitelja Predrag Matić Fred. "Pravi branitelji se nemaju čega sramiti, niti imaju od čega strahovati", poruka je vladajućih.
 

Pročitajte više