Nikolić poručio Kolindi: Srbija se gnuša spaljivanja hrvatske zastave

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država niti bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

U poruci se naglašava da je spaljivanje hrvatske zastave čin za svaku osudu i najavljuju zakonske mjere protiv počinitelja, navedeno je u priopćenju iz ureda predsjednika Nikolića.

U povodu incidenta u srijedu kad je haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešlj zapalio hrvatsku zastavu, savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove Ivan Mrkić je, u Nikolićevo ime, uputio svom hrvatskom kolegi Dariju Mihelinu poruku za predsjednici Grabar-Kitarović u kojoj se naglašava gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske.

“Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda. Spaljivanje hrvatske zastave je čin za svaku osudu i protiv počinitelja će biti poduzete sve mjere predviđene zakonom. Vjerujem da ćete razumjeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli vodstva Srbije”, navedeno je u priopćenju.

Iz ureda predsjednika Srbije navodi se da srbijanski šef države svoje uvjerenje "potkrepljuje i činjenicama da su se i u Hrvatskoj događali brojni incidenti i ozbiljna kršenja prava" koje Srbije nije niti će ih, kako se navodi, "stavljati u prvi plan naše političke pažnje".

Nikolić poručuje hrvatskoj kolegici da je srbijansko vodstvo "vođeno dokazanom mudrošću da susjedi trebaju učiniti sve da im zajednički život bude bolji, a ne da ga zagorčavaju".

"Zato ćemo i ubuduće sve naše napore usmjeriti ka tom cilju", naglašava Nikolić, uz poruku da očekuje i "uzvratno djelovanje".

Paljenje hrvatske zastave ranije u četvrtak osudili su i zastupnici u srbijanskom parlamentu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je iz Slovačke, gdje je u službenom posjetu, da Srbija "neće slati iritirajuće poruke nikome u regiji".

Grabar Kitarović odgovorila Nikoliću

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je Nikoliću porukom u kojoj je rekla kako prepoznaje Nikolićevu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa.

"Prepoznajem Vašu iskrenu želju jačati naše dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadići svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović koju je u njezino ime svome srbijanskom kolegi, veleposlaniku Ivanu Mrkiću, prenio savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, priopćeno je iz ureda predsjednice.

"Kao predsjednici država imamo osobitu odgovornost za sveukupno ozračje u odnosima i moja je nada da ćemo zajedničkim djelovanjem dodatno potaknuti rad vlada naših dviju država kako bi se konačno zatvorila neka od poglavlja iz nedavne prošlosti koja, čvrsto držim, treba riješiti među susjedima koji se okreću zajedničkoj europskoj budućnosti", stoji u poruci Grabar-Kitarović srbijanskome predsjedniku.

"U tom bih smislu željela da naš budući susret donese istinski iskorak u našim odnosima čemu, sigurna sam, oboje težimo", istaknula je hrvatska predsjednica.

Pročitajte više