Nobelovac Stiglitz: Nije problem Grčka, problem je Njemačka

Foto: Guliver Image / Getty Images

"NIŠTA nije razjedinilo Europu kao euro, iako je to bio eksperiment koji je europske države trebao dodatno povezati", izjavio je u intervjuu za CNBC Joseph Stiglitz, profesor na Sveučilištu Columbia i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Eurozona bi trebala ostati zajedno, smatra Stiglitz, ali ako se i raspadne, za ostatak Europe bolje bi bilo da je napusti Njemačka nego Grčka. Njemačka je, kaže Stiglitz, pravi problem Europske unije.

"Većina ekonomista se slaže da bi to bilo najbolje rješenje za Europu: ako se eurozona mora raspasti, neka je napusti Njemačka. Marka bi ojačala, a njemačko gospodarstvo oslabilo. Možda bi tada shvatili koliko im je potrebna eurozona i bili skloniji tome da pomognu slabijim ekonomijama. Kada je euro uveden, svi su se nadali da će europske zemlje u zajednički valutu zajedno rasti", kaže Stiglitz.

Komentirajući pobjedu Aleksisa Ciprasa i njegove Sirize na izborima u Grčkoj, Stiglitz je kazao da je Europa zrela za promjene. Podsjeća da Grčka nije jedina članica eurozone koja ima velikih gospodarskih problema.

"Politika koja je Europa nametnula Grčkoj jednostavno nisu funkcionirale. Isto vrijedi za Španjolsku i za druge zemlje. Grčka je napravila nekoliko pogrešaka, ali Europa je napravila još veće pogreške. Lijekovi koji su im davali bili su otrovni. Doveli su do većih dugova i slabijeg gospodarstva. Ako Grčka izađe iz eurozone, mislim da će joj biti bolje nego sad. Trebat će proći period prilagodbe, ali gospodarstvo će im rasti. Kada to vide Španjolska i Portugal, i oni će shvatiti da postoji alternativa", kaže Stiglitz.

Pročitajte više