Grčki ministar financija odbio štednju!

Grčki ministar financija odbio štednju!

Foto: FAH

GRČKA odbija suradnju s međunarodnim vjerovnicima poznatim kao trojka i njihov program štednje, izjavio je danas grčki ministar financija Janis Varufakis nakon sastanka s Jeroenom Dijsselbloemom, predsjednikom skupine ministara financija eurozone.

"Odbijamo suradnju s tripartitnim povjerenstvom koje ne priznaje čak ni Europki parlament", izjavio je Varoufakis.

"Zanemarivati te ugovore nije dobar put"

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem upozorio je u petak novu lijevu vladu Aleksisa Ciprasa koja se protivi mjerama štednje da mora poštovati ugovore koje je Atena potpisala s europskim partnerima.

"Zanemarivati te ugovore nije dobar put", rekao je predsjednik eurozone nakon susreta s novim grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatražio je od Grčke da "utvrdi svoje stajalište da bi se moglo ići dalje".

Grčki ministar je opetovao da Grčka doista želi "dijalog" s Europom, ali ne s "klimavim povjerenstvom, (izaslanstvom) trojke".

Susret predsjednika euroskupine s Ciprasom

Dijsselbloem je u petak poslije podne doputovao u Atenu gdje se prvi put sastao s novom vladom Aleksisa Ciprasa, nakon pobjede njegove stranke radikalne ljevice Sirize na parlamentarnim izborima.

Prije razgovora s ministrom financija, predsjednik euroskupine se sastao s premijerom Ciprasom, potpredsjednikom vlade Joanisom Dragasakisom i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za međunarodnu trgovinu Euklidisom Cakalotosom.

Atenska burza koja se u petak ujutro otvorila u plusu, počela je u ranim poslijepodnevnim satima padati izgubivši gotovo 2 posto, a kamatna stopa na grčke obveznice ponovno je porasla iznad 10 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara