OESS: Svih 220 ruskih kamiona vratilo se iz Ukrajine

Foto: FAH

SVI kamioni u ruskom humanitarnom konvoju koji je išao na teritorij pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, vratili su se u Rusiju, objavili su promatrači OESS-a. Čitav konvoj "se vratio", rekao je u telefonskom razgovoru za AFP Paul Picard, voditelj promatračkog izaslanstva OESS-a u ruskom Donjecku, blizu rusko-ukrajinske granice.

Nije bilo pregleda tereta

"Prebrojali smo 220 vozila koja su se danas (u subotu) vratila", uz sedam pratećih vozila koja su se vratila još u petak, dodao je Paul Picard.

Zadnji kamioni su prešli granicu oko 10.00 sati (12.00 sati po srednjoeuropskome vremenu).

Ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko rekao je agenciji Reuters da su kamioni prešli isti granični prijelaz preko kojega su ušli kroz ukrajinsko pogranično mjesto Izvarine. Nije obavljen nikakav pregled konvoja od strane ukrajinskih graničara ili carinika.

Ruski kamioni koji su, tvrdi Rusija, prevozili 1800 tona humanitarne pomoći u petak su, nakon tjedan dana čekanja, ušli u Ukrajinu bez ukrajinskog dopuštenja i provjere Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC).

Čuđenje u Rusiji

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju prebrojali su samo 227 kamiona koji su u šest skupina prešli granicu, po priopćenju objavljenom u petak, a Rusija je rekla da je u konvoju 280 kamiona. Kamioni su u petak navečer iskrcani u Luhansku, javila je ruska državna televizija.

Čim su ruske novinske agencije objavile da se konvoj vratio u Rusiju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova je izrazila čuđenje što se Sjedinjene Države nisu oglasile u vezi s time, pošto su osudile ulazak konvoja u Ukrajinu.

"Neobično je da Washington, koji se uvijek hvali svojim naprednim sredstvima izviđanja, još ne zna da je ruski humanitarni konvoj napustio ukrajinski teritorij i da se upravo vraća u Rusiju", rekla je zamjenica glasnogovornika ministarstva Marija Zaharova, a prenosi agencija RIA Novosti.

"Nadamo se da će SAD biti odlučan i u pozivanju na trenutačno primirje sukobljenih strana u Ukrajini kao što je bio u vezi s humanitarnom pomoći", dodala je.

Pročitajte više