Proruski separatisti u Ukrajini oteli i ubili konzula Litve

Foto: FAH

POČASNI konzul Litve Mykola Zelenets je otet i ubijen u Luhansku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, napisao je ministar vanjskih poslova Litve Linas Linkevicius na društvenoj mreži Twitter.

Oteli i ubili

"Upravo sam doznao da su teroristi oteli i brutalno ubili počasnog konzula Litve u Luhansku, Mykolu Zelenetsa", napisao je ministar u posjetu Ukrajini. Njega je tijekom dana primio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Proruski separatisti su od početka sukoba na istoku zemlje, sredinom travnja oteli više stotina ljudi, među kojima su bili i novinari, proukrajinski aktivisti, svećenici, međunarodni promatrači i obični građani koji su im se činili sumnjivima.

Amnesty International je u izvješću u srpnju obznanio da su naoružani separatisti izveli stotine otmica.

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su u petak u telefonskom razgovoru da se Rusija upustila u "opasnu eskalaciju" u Ukrajini, okupljajući brojne vojnike na granici i šaljući neželjen humanitarni konvoj. Bijela kuća priopćila je da je oboje čelnika izrazilo "zabrinutost" spram velikog broja ruskih vojnika stacioniranih blizu granice s Ukrajinom, prisustva ruskog vojnog osoblja u Ukrajini i pucnjave ruskog topništva na ukrajinskom teritoriju.

Konvoj mora napustiti Ukrajinu

To je puno elemenata koji "predstavljaju opasnu eskalaciju", složili su se Obama i Merkel, inzistirajući na "važnosti bilateralnog prekida vatre popraćena zatvaranjem granice i izvršnim nadzorom rusko-ukrajine granice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njima je od "imperativne" važnosti da konvoj napusti ukrajinski teritorij, ocjenjujući da slanje kolone od 300 kamiona bez zelenog svjetla Kijeva predstavlja "dodatnu provokaciju i kršenje suvereniteta Ukrajine te integriteta njezina teritorija".

Po njima, Rusija mora "prihvatiti uvjete koji su određeni s Ukrajinom i Međunarodnim crvenim križem" u području humanitarne pomoći za Ukrajinu.

Stanje se nastavilo pogoršavati

Moskva mora smanjiti pritisak udaljujući svoje postrojbe s granice i povlačeći svoje naoružanje, vozila i osoblje s ukrajinskog tla.

Po njima, stanje se "nastavilo pogoršavati" nakon što je raketa pogodila letjelicu Malaysian Airlinesa koji je nadlijetao Ukrajinu 17. srpnja pri čemu je poginulo 298 osoba.

Merkel se u petak u Kijevu sastaje s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara