OESS i istražitelji napokon stigli na mjesto pada malezijskog aviona

Foto: Hina

ORGANIZACIJA za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u četvrtak, dva tjedna nakon rušenja zrakoplova u kojem je poginulo gotovo tristo ljudi, da su njezini promatrači, zajedno s australskim i nizozemskim stručnjacima za avionske nesreće, stigli do ostataka olupine na istoku Ukrajine.

Borbe proruskih separatista i ukrajinskih snaga na tom području onemogućavale su dosad rad međunarodnih stručnjaka koji bi željeli otkriti uzrok pada Boeinga 777, piše Reuters. "OESS-ovi promatrači prvi put u gotovo tjedan dana stigli su do ostataka MH17. Uz njih su nizozemski i australski stručnjaci. Došli su novim putem", objavio je OESS na Twitteru.

Ukrajina je u četvrtak objavila da prekida napade na istok zemlje kako bi međunarodnim stručnjacima omogućila prilaz ostacima aviona, ali da separatisti ne prestaju napadati. Na Facebooku je vlada u Kijevu najavila jednodnevni prekid vatre uz obrazloženje da će poslušati poziv glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona i prestati s borbama kraj mjesta pada aviona, javlja dpa.

Mala izvidnica obavit će preliminarni pregled toga područja, kaže se u priopćenju nizozemske misije. "Sad će samo preliminarno pregledati kako bi u idućem dolasku mogli što prije početi istragu", kaže se u priopćenju. Većina međunarodnih stručnjaka i dalje je u obližnjem pokrajinskom sjedištu Donjecku koji je sad glavno separatističko uporište na istoku Ukrajine.

Malezijski premijer traži hitan prekid sukova kod mjesta pada aviona


Malezijski premijer pozvao je u četvrtak u Den Haagu na "hitan prekid" sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista kod mjesta pada putničkog zrakoplova MH17, no agencija AFP javlja o eksplozijama u toj zoni i dodaje da je ukrajinski parlament odlučio da se onamo pošalje do 950 nenaoružanih nizozemskih i australskih vojnika.

"Tražim trenutačni prekid neprijateljstva na mjestu pada zrakoplova i oko njega", rekao je Rezak nakon razgovora s nizozemskim kolegom Markom Rutteom u Den Haagu. Nizozemska, Malezija i Australija izgubile su najviše svojih državljana jer je u putničkom zrakoplovu s 298 putnika i članova posade srušenog 17. srpnja na istoku Ukrajine blizu ruske granice bilo 193 Nizozemaca, 44 Malezijca i 28 Australaca. Stup dima uzdizao se u zoni ni deset kilometara od mjesta na kojemu još ima posmrtnih ostataka putnika i članova posade i ostatak malezijskog zrakoplova Boeing 777, javlja dopisnik AFP-a s istoka Ukrajine.

"Tražimo od svih strana da poštuju one koji su izgubili život na tom mjestu. Dug put prema pravdi počinje tako", rekao je malezijski premijer. Više od 200 mrtvačkih kovčega prebačeno je u Nizozemsku na identifikaciju, no brojni posmrtni ostaci još su na mjestu katastrofe. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da Nizozemska i Malezija "imaju tri prioriteta: povrat žrtava i njihovih osobnih stvari u domovinu, odlučnost da se utvrdi uzrok katastrofe i jamstvo da će počinitelji biti sudski gonjeni".

Nizozemski i australski forenzičari konačno su u četvrtak stigli na mjesto nesreće nakon više neuspjelih pokušaja proteklih dana. Ukrajina je objavila da će na jedan dan prekinuti ofenzivu protiv separatista, na zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona kako bi omogućila rad stručnjacima. Ukrajinski parlament u četvrtak je potvrdio odluku da se na mjesto nesreće MH17 pošalju nizozemski i australski vojnici u ukupnom broju od 950 ljudi, rekao je predsjednik parlamenta Olexandar Turčinov.

Prema tekstu sporazuma nizozemsku misiju čini "vojno i nevojno osoblje" i ona može imati do 700 ljudi. Australija treba poslati "policijsko, vojno i civilno osoblje" do 250 ljudi, navodi se.

Pročitajte više