Obersnel: Kad smo organizirali prijem za asistente u nastavi, odaziv novinara je bio poražavajući

Foto: Hina

GRADONAČELNIK Rijeke poslao je reakciju na članke objavljene na Indexu vezane uz asistente u nastavi, koju sukladno Zakonu o medijima objavljujemo u cijelosti.

Poštovana

molim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite ispravak teksta objavljenog na Indeks.hr-u pod naslovom „Grad Rijeka nema novca za asistente u nastavi, ali ima za dekoraciju i satove“ koji potpisuje osoba R.I. i koji je objavljen na ovom linku http://www.index.hr/vijesti/clanak/grad-rijeka-nema-novca-za-asistente-u-nastavi-ali-ima-za-dekoracije-i-satove/782599.aspx 7. studenog 2014. godine.

Potpuno je netočno da Grad Rijeka nema novca za asistente u nastavi jer Grad Rijeka već šest godina iz proračuna izdvaja sredstva za ovu svrhu.

U članku stavljate link na stranice Grada, odnosno na Proračun Grada Rijeke iz kojeg selektivno izdvajate samo određene stavke i iznose. A, pretpostavljamo zbog namjere da objavljen tekst bude tendenciozan, izostavili ste iz tog istog Proračuna Grada Rijeke navesti  stavku Podrška integraciji djece s posebnim obrazovnim potrebama. U Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2014. godinu, na strani 140 vrlo je jasno vidljivo koji je bio Plan za 2014. godinu (1.214.000,00 kn) te kakvo je izvršenje tog plana u prvih 6 mjeseci (677.163,62 kn) -http://www.rijeka.hr/PolugodisnjiIzvjestajOIzvrsenjuProracunaGrada2014. U ovih 6 godina iz Proračuna smo izdvojili 3.200.000,00 kuna u ovu svrhu te se Rijeka, zbog navedenog, često navodi kao primjer dobre prakse i kao grad koji skrbi za one najpotrebitije.

Pojašnjenja radi, Grad Rijeka unatoč nepostojanju zakonske regulative već 6 godina financira rad pomoćnika u nastavi te sustavno vodi računa o svojim sugrađanima. Podrška integraciji učenika s posebnim obrazovnim potrebama započela je kao pilot projekt sa svega 6 pomoćnika, da bi u protekloj školskoj godini našim učenicima iz proračunskih sredstava osigurali 34 pomoćnika.  Upravo iz razloga što smo iznimno senzibilizirani za naše učenike mi  ćemo i u budućnosti nastojati osigurati sredstva za ovu svrhu. Pretpostavljamo da Vam je već tu jasno koliko je sadržaj objavljenog članka netočan i neprimjeren.

Nadalje, nadležno Ministarstvo treba donijeti podzakonske akte i sagledati pomoćnike u nastavi na razini nacionalnog odgojno-obrazovnog sustava i zbog toga je financiranje pomoćnika u nastavi iz lokalnih proračuna za sada tek „dobra volja“ lokalnih jedinica (a Rijeka je pokazala više nego dobru volju jer već 6 godina financira asistente i paralelno ukazuje na brojne probleme s kojima se ovaj sustav suočava).
Ukoliko ste se doista na način vrijedne vijesti željeli baviti ovom problematikom, mogli ste istražiti zašto ne postoji sustavno rješenje zapošljavanja pomoćnika, zašto ne postoji podzakonska regulativa kojom će jasno biti regulirano koja osoba može biti pomoćnik, koje obaveze i prava ta osoba ima te ono najvažnije koje  dijete s teškoćama ima pravo na obrazovanje u redovnom sustavu uz podršku pomoćnika. Za sada se odluke donose na razinama jedinica lokalne i regionalne samouprave te u okvirima pojedinih projektnih prijedloga raznih udruga koje se bave djecom s teškoćama.

          Ove se godine, po prvi puta, otvorila mogućnost dobivanja financijskih sredstava za plaće pomoćnika iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Grad Rijeka je prijavio na natječaj projekt „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, te dobio sredstva u iznosu od 1.865.065,00 kuna za 44 pomoćnika. Mogućnost povlačenja sredstava imali su svi gradovi i županije, ali ju dobar dio nije iskoristio dok smo mi uložili napor i trud, krajnje svjesni potreba naših najmlađih sugrađana. Međutim, nakon završenog Natječaja ESF-a, ostalo je neriješeno pitanje učenika prvih razreda osnovnih škola, budući da u trenutku prijave projekta na natječaj EU fonda, nije još u potpunosti mogla bila spremna dokumentacija za te učenike. Iz tog je razloga Grad Rijeka planirao u proračunu financiranje pomoćnika u nastavi za učenike prvih razreda. Grad Rijeka trenutno ima sredstva za 44 pomoćnika preko Europskog projekta (u 18 riječkih škola) te još 5 koje financira vlastitim sredstvima („Centar“, „Gornja Vežica“, „Srdoči“, „Eugen Kumičić“ i „San Nicolo“.) Bitno je naglasiti da su svi zaposleni pomoćnici predloženi od škola koje učenici pohađaju, a u skladu su s kriterijima za dodjelu pomoćnika te kriterijima iz Natječaja EU socijalnog fonda.

U petak, 31. istopada, iz Udruge cerebralne i dječje paralize saznajemo kako je nadležno Ministarstvo, usred polugodišta donijelo odluku o uskraćivanju sredstava za pomoćnike ovoj i svim drugim udrugama koje djeluju u Rijeci. Udruga je naime preko natječaja MZOS-a već nekoliko godina prijavljivala projekt putem kojeg je ostvarivala financijska sredstva za pomoćnike. Iz medija smo saznali da se radi o brojci od 33 djece na području Primorsko-goranske županije kojima je, ovakvom odlukom Ministarstva, oduzeto pravo na pomoćnika s time da još nemamo točna saznanja koliko je učenika iz Rijeke jer nam se službeno nitko nije obratio. Unatoč tome, s ciljem rješavanja statusa učenika koji ne mogu nositi konsekvence loših odluka nadležnih tijela, djelujući krajnje proaktivno stupili smo u  kontakt sa školama i u ovom trenutku sakupljamo dokumentaciju učenika s ciljem da riješimo problem koji nas je zatekao jednako kao i naše škole, roditelje te njihovu djecu.

Razmatramo mogućnosti te ćemo ovu situaciju, koja je, ponavljamo, izazvana odlukom Ministarstva, razriješiti u ovom tjednu. Pored svega navedenog, u ovom trenutku iz vlastitih sredstava podmirujemo i sve troškove koje imamo u provedbi Projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, jer nam još nikakva financijska sredstva nisu dostavljena. No, mi smo bili stava kako naši učenici moraju imati svoje pomoćnike od početka školske godine, te smo, prihvaćajući rizik projekt i počeli provoditi u rujnu.

Napominjemo, mi ne možemo odgovoriti zašto pojedine udruge nisu dobile sredstva za rad pomoćnika niti su nam te udruge dužne prijaviti broj djece. Kao osnivači osnovnih škola na području grada Rijeke prikupljamo potrebe škola prije početka svake školske godine, te smo na temelju tih iskazanih potreba ove školske godine osigurali sredstva za 44 pomoćnika iz Europskog socijalnog fonda te još 5 pomoćnika za učenike prvih razreda iz proračunskih sredstava Grada Rijeke.

Pretpostavljamo da škole nisu prijavile potrebe onih učenika, odnosno pomoćnika koje je do sada financiralo Ministarstvo vodeći se idejom da će Ministarstvo te asistente nastaviti financirati.
Zbog svega navedenog, još jednom iskazujemo čuđenje i žaljenje jer ste objavili članak koji ne odgovara istini bez imao želje da utvrdite pravo stanje stvari. Jasno nam je da senzacionalizam i negativni naboj privlače čitateljstvo, ali smo stava da profesija novinara mora biti iznad komercijalne koristi, a u skladu s profesionalnom etikom i s ciljem istraživanja istine.

Kao mali dodatak, podsjećamo da smo 2012. godine organizirali prijem u Gradu Rijeci za naše pomoćnike u nastavi, a sve u želji da im se zahvalimo na iznimnom angažmanu u svojem radu te s ciljem senzibiliziranja javnosti za ovaj gorući problem. Tada je odaziv novinara, nažalost, bio poražavajući.

Zahvaljujem na objavi odgovora.

S poštovanjem

GRADONAČELNIK

Mr.sc. Vojko Obersnel

Pročitajte više