Obitelj Smiljanić: Neažurno pravosuđe doprinijelo je smrti našeg Siniše

Foto: Facebook

"PRAVOVREMENI i ažurni rad Visokog prekršajnog suda RH mogao je spriječiti Dejana Maćešića da ubije našeg Sinišu", napisala je obitelj Smiljanić u pismu koje je sredinom listopada dostavljeno Zoranu Potočkom, predsjedniku Visokog prekršajnog suda.

> Obitelj zgrožena blagom kaznom za suvlasnika One2Playa: "Sve ih je potkupio!"

> Otkrivamo kako se izvukao suvlasnik One2Playa: Pokušao utjecati na svjedoke, "pokajao" se nakon tri mjeseca, izbrisali mu 35 prekršaja!

> Sramotno mala kazna za smrt mladića: Pročitajte objašnjenje sutkinje zašto je Maćešić osuđen na samo dvije godine zatvora

> Do kada ćemo trpjeti ovakvu hrvatsku pravdu?

> Dejan Maćešić još uvijek je na slobodi!

Podsjećamo, Dejan Maćešić, suvlasnik One2Playja, usmrtio je mladog motociklista Sinišu Smiljanića. Vozio je pijan i prošao kroz crveno svijetlo. Pravomoćno je osuđen na samo dvije godine zatvora, što je godinu dana manje od zakonskog minimuma. Obitelj Smiljanić smatra da je pravda u ovom slučaju izigrana, te se nastavljaju boriti za svoja prava; podnijeli su tužbu Ustavnom sudu, a ako bude potrebno ići će i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.


Sporo i neefikasno pravosuđe

Sudski proces protiv Maćešića obilježili su brojni apsurdni. Možda i najskandaloznija je činjenica da je Maćešić kroz godine skupio čak 35 prijava zbog prekršaja u prometu, ali samo dvaput je pravomoćno osuđen. I dalje je na Visokom prekršajnom sudu u tijeku jedan proces, zbog događaja iz 23. listopada 2010. godine.

Policija je Maćešića tada ulovila u pijanoj vožnji u 3:10 sati ujutro. Bio je pod utjecajem više od 1,5 promila alkohola. Nepravomoćnom presudom određena mu je novčana kazna i zabrana upravljanja motornim vozilima. No, iako je od događaja prošlo više od tri godine, presuda i dalje nije postala pravomoćna. Slučaj je zapeo negdje na Visokom prekršajnom sudu, zbog čega je obitelj Smiljanić uputila pismo koje citiramo.

"Da li Vas i Vaš sud smatramo krivcem za pogiblju našeg Siniše? Ne, Vi niste izravno krivi. Vi niste sjedili za upravljačem moćnog terenca s 1,89 promila alkohola u krvi i prošli strašnom brzinom kroz crveno svjetlo. Da li ste neažurnim radom Vašeg suda i nerješavanjem predmeta Dejana Maćešića njemu omogućili da počini kazneno djelo za koje je osuđen? Itekako. Da je o žalbi Dejana Maćešića na odluku prvostupanjskog prekršajnog suda odlučeno u kratkom roku, ista bi postala pravomoćna u dijelu zabrane upravljanja motornim vozilom, a Dejan Maćešić ne bi 7. srpnja 2012. godine smio voziti automobil koji je toga dana, nažalost, vodio", stoji u pismu kojeg potpisuju Sinišini roditelji i njegova sestra.

Tri pitanja za sud

U pismu adresiranog na predsjednika suda Potočkog također se ističe da je obitelj Smiljanić na predmet koji se vodi protiv Maćešića sud upozorila još 12. ožujka 2013. godine, dakle prije nego je Maćešiću pravomoćno potvrđena kazna od dvije godine zatvora. Odgovor, naravno, nisu dobili. Od predsjednika Visokog prekršajnog suda stoga traže da im odgovori na tri pitanja:

"Koliko je još Dejana Maćešića i njemu sličnih na čekanju odluke Vašeg suda o osnovanosti zabrane upravljanja motornim vozilom? Da li će i ovaj predmet Dejana Maćešića, pod poslovnim brojem PŽ-12842/2012, kao i mnogi prije, završiti apsolutnom zastarom čekajući odluku suda kojem ste Vi predsjednik? Da li ste svjesni da Vaše nerješavanje predmeta ili rješavanje u nerazumno dugom roku izravno dovodi u opasnost građane ove države na način da se počiniteljima prekršaja omogućuje da nakon što predaju žalbu još godinu, dvije slobodno divljaju po prometnicama?".

Pročitajte više