Od 1. siječnja droga za vlastite potrebe samo prekršaj!

Foto: Ilustracija

OD 1. SIJEČNJA posjedovanje droga za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, odlučio je danas Hrvatski sabor raspravljajući u novom Kaznenom zakonu.

Posjedovanje droge za vlastite potrebe kažnjavat će se prekršajno, novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja ili rad za opće dobro. Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, no posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora.

Izmjenama KZ-a neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve.

Pooštravaju se i kazne u prometu, pa će se ugrožavanje brodskog prometa kažnjavati teže od obijesne vožnje na cesti. Zbog obijesne vožnje, vozači koji primjerice voze više od 50 kilometara na sat od dopuštene brzine u naseljenom mjestu, ići će u zatvor.

"Ne slučajna država, nego luda kuća"

Oporba nije zadovoljna radom Sabora koji zasjeda posljednji dan prije stanke.

"Vrlo smo nezadovoljni načinom na koji su vođene sjednice Sabora. Predsjedavajući od predsjednika i potpredsjednika, vrlo često su se ponašali kao da su predstavnici vladajuće većine, a ne predstavnici svih saborskih zastupnika. Tolerirali su bezobrazne nastupe u prvom redu premijera i nekih ministara, što smatramo da nije korektno", istaknuo je HDZ-ov Gordan Jandroković.


Da je Vlada i dalje iznad Sabora umjesto obrnuto, kaže jedan od najaktivnijih zastupnika laburist Branko Vukšić.

"Ne mislim da onaj tko puno govori da je pametan, to sasvim sigurno nije. Ali da treba raspravljati o zakonima, da neki zastupnici nisu rekli niti jednu riječ osim dobar dan, mislim da to nije u redu i da to nije isto mjerilo vrijednosti. Mislim da treba naći nekakvu sredinu i nisam bio taj zastupnik koji bi se natjecao da budem među prvih pet, nego jednostavno govorio sam po potrebi i po zaduženju Kluba jer nas Lesar ganja", rekao je Vukšić.

U tijeku je glasovanje, a potom će predsjednik Sabora Josip Leko izvijestiti o učincima Sabora u ovoj godini.

Danas je izglasovano da neisplata plaća postaje kazneno djelo, donesen je zakon o prebivalištu, a usvojena i Strategija razvoja pravosuđa. Ukinut je imunitet zastupniku HNS-a Ivici Mandiću kojega sud u Našicama tereti za krivotvorenje službene isprave.

A HDSSB je predložio izmjene zakona o DORH-u i obavještajno sigurnosnom sustavu. "Mandat glavnog državnog odvjetnika i glavnog ravnatelja SOA-e treba ograničiti na najviše dva zaredom. Nacionalni sustav sigurnost pun je rupa, politiku treba ukloniti iz obaviještajnog sustava i nacionalne siugurnosti", ističe Dinko Burić osvrćući se na posljednje afere.

"Jednostavno, nitko od nas više nema pravo zatvarati oči pred ovom katastrofalnom sitaucijom. Stalno neki gate, Watergate, Olivergate. Koji je idući gate, vjerojatno Mladengate, tko to zna. Bože sačuvaj. Rekli bismo, ne slučajna država, nego luda kuća", kazao je Burić.

 

Pročitajte više