Od svježine do vrućine: Prognoza obećava, ali i upozorava

Ilustracija: Shutterstock

KIŠNO je razdoblje završilo. Sljedećih dana, sve do vikenda, neće biti novih oborina, ali hoće iznadprosječne topline, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Kiša

Količina oborine u većini je Hrvatske, osim ponegdje na Jadranu i u unutrašnjosti Istre, veća od uobičajene za dosadašnji dio svibnja, u mnogim mjestima i za cijeli svibanj, a ponegdje i kao nikada od kada postoje mjerenja, kao primjerice u Gradištu pokraj Županje i na Bilogori pokraj Pitomače.

Visoke vode

Posljedice dugotrajnog djelovanja vrtloga vlažna i hladna zraka nad jugoistočnom Europom osobito se vide u Bosni i Hercegovini, Srbiji i u istočnoj Hrvatskoj, gdje su obilne kiše prouzročile visoke vode mnogobrojnih rijeka. Čak i rekorde, koji su i za više od metra veći od dosadašnjih , kao primjerice u Slavonskome Šamcu i Županji. A mjerenja postoje još od 1900. godine. I protoci vode na Savi bili su rekordni – do prošloga petka u području istočne Posavine bili su uglavnom do 4100 metara kubičnih u sekundi, a u subotu čak oko 5700!

Srećom, vodostaji padaju, ili barem stagniraju.

Od svježine do vrućine

Srednja temperatura zraka prvih 18 svibanjskih dana gotovo je posvuda u Hrvatskoj niža od prosjeka, posebice zbog prošloga tjedna, u kojem je bilo hladno kao rijetko kada do sada.

Primjerice, prosječna najviša dnevna temperatura zraka u razdoblju 12. do 18. svibnja na postaji Zagreb Maksimir, od 1949. godine, od kada postoje mjerenja, samo je '61., '78., '80. i '91. bila niža nego ove godine.

Na postaji Split Marjan iznimnost je još izraženija – od 14. do 18. svibnja samo je '80. i '91. srednja dnevna temperatura toga razdoblja bila niža od ovogodišnje, a prosječna najviša dnevna temperatura  zraka samo '80. godine prošlog stoljeća, uz rekordno nisku na dan 15. svibnja.

Sljedećih dana temperatura će biti iznadprosječno visoka, posebice najviša dnevna, koja će od četvrtka u mnogim mjestima biti i oko 30°C, ponegdje vrlo vjerojatno i malo viša, ponajprije u istočnoj Hrvatskoj. Vjerojatnost za nove rekorde, koji su uglavnom iznad 33°C, u Osijeku čak 36°C (!), je mala, ali se ne smije posvuda sasvim isključiti.

Od vikenda nestabilno!

Od vikenda se povećava vjerojatnost nestabilnijeg vremena, s povremenim mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom. No, budući da prognoze nisu odviše pouzdane, valja se nadati stabilnijoj atmosferi.

Pročitajte više